финансовият министър Владислав ГорановПравителството одобри набързо проектобюджетите за 2020 г. на държавата, Здравната каса и Държавното обществено осигуряване и ги внесе в парламента. Властта се похвали с „балансиран“ проектобюджет, в който приходите и разходите ще са по 47 млрд. лв. – с 3 млрд. лв. повече в сравнение с 2019 г. Предвижда се вдигане на минималната работна заплата с 50 лв. от януари, така че тя да стане 610 лв.

Заплатите на държавните чиновници трябва да скочат с още 10%. Минималното възнаграждение на учителите ще стане 1255 лв., за което ще са необходими допълнително 360 млн. лв. Увеличението е със значителните 17 процента. Същевременно се замразяват всички социални плащания за следващата година. Разчетите са направени при прогнозиран икономически растеж от 3,3% за 3 години напред. Преди година сметките бяха върху прогнозиран от 3,7% ръст, който обаче се сви до 3,3%, призна финансовият министър Владислав Горанов.

Предложеният от кабинета и похвален от премиера проектобюджет на държавата за следващата 2020 г. предизвика оживена дискусия, в която синдикатите и експертите не приеха хвалбите на властта и изказаха критични мнения. Профсъюзните организации не подкрепиха проектобюджета при обсъждането му в Съвета за тристранно сътрудничество. КНСБ и КТ „Подкрепа“ възразиха срещу замразяването на социалните плащания – обезщетенията за майчинство, безработица, детски надбавки и др. Според тях минималният осигурителен доход трябва да се увеличи, а ръстът на пенсиите с 6,7% е незначителен.

Предложеното увеличение на заплатите на чиновниците с 10% някои наблюдатели определят като акт и с явен предизборен привкус. Дъpжaвнaтa и oбщинcĸaтa aдминиcтpaция нaбpoявa около 140 000 служители, голяма част от които са назначени по време на сегашното управление и желаят то да продължи. Дали повишението на заплатите им за 2020 г., т.е. година преди следващите парламентарни избори, няма да бъде основание за тях и семействата им да продължат да гласуват за оставането на сегашната конфигурация във властта, питат се посветени в крамолите на политическия живот.

Като говорим за заплатите в държавния сектор, похвално е, че правителството е решило минималното възнаграждение на учителите да стане 1255 лв., за което ще бъдат отделени допълнително 360 млн. лв. Тази отдавна очаквана мярка със сигурност ще засили интереса към учителската професия и образователната система, където сега преобладават кадри от по-старата генерация. В новата обстановка и при добра финансова мотивация е логично в тази хуманна и много необходима днес за обществото ни дейност да навлязат способни млади хора, но и да се увеличи интересът за обучение в педагогическите специалности.

При подготовката на бюджета стана ясно, че държавата се кани да тегли от международните пазари нов дълг за 2.2 милиарда лева. Той е двойно по-голям от тазгодишния и е 26% от БВП на страната. В началото на годината е възлизал на 33291 милиарда евро. Решението за поемане на нов дълг е изненадващо, тъй като за 2020 г. бюджетът бе разчетен без дефицит.

Синдикатите не подкрепиха проектобюджета при обсъждането му в Съвета за тристранно сътрудничество. КНСБ и КТ „Подкрепа“ възразиха срещу замразяването на социалните плащания. Според тях минималният осигурителен доход трябва да се увеличи, трябва да се увеличат и пенсиите. Логично и необходимо е, след като новият таван на пенсиите се вдига до 1200 лева, държавата да се погрижи и за хората с най-ниските пенсии. Почти половината от пенсионерите сега водят жалко съществувание с пенсии между 200 и 300 лева.

В защита на бюджетните разчети премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България заема трето място в ЕС по нисък външен дълг. Той се похвали и с рекорден за ЕС ръст на БВП, който в края на мандата му щял да достигне 130 млрд. лв. Безработицата отива на рекордните 4 процента, твърди премиерът. Икономическите експерти обаче са на по-различно мнение. „Движим се като домашна котка, за разлика от някои азиатски тигри.“, се изрази образно проф. Боян Дуранкев. Според него голяма част от нещата, които предстоят през следващата година, носят някаква доза драма. Не знаем как ще се отрази Брекзит – твърдият или мекият сценарий. Не знаем как ще продължи и търговската война на САЩ и Китай, а и с други страни“. Според него прогнозите за икономическия растеж от 3,3% е редуциран от предварително прогнозирания 3,7%. „3,3% е среден темп на растеж в световен план.

„Растежът в България от 3,3% е пределният за следващите 3 години, тъй като българският бизнес няма кой знае какви иновации, а и българският износ среща вече много повече конкуренти и по тази причина спада“, коментира проф. Дуранкев. Той изтъква също, че увеличаването на заплатите в бюджетния сектор е въпрос, който трябва непременно да бъде обвързан с отговора за това, какво качество се крие зад раздаването на пари за възнаграждения?

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми