financial times„Файненшъл таймс“ съобщи, че в българската Aй Ти индустрия са направени рекордни инвестиции. Авторитетният британски вестник нарече София „Силициевата долина“ на Югоизточна Европа. Изданието също е допринесло за това, откривайки технологичен център със 110 работници в София през април тази година.

Други скорошни инвеститори са „Фейсбук“ и Световната банка, които откриха свои офиси за информационни и комуникационни услуги в София през 2019 г. Предишната година България е получила рекордна сума чужди инвестиции в софтуерни, информационни и комуникационни технологии. При това през 2018 г. са осъществени минимум 16 проекта на обща сума 240 млн. долара, повечето от тях в София.

Чуждестранните инвестиции в сектора постоянно растат от 2015 г. насам, показват данните на британското издание. Разгледахме няколко локации в Азия, Европа и Великобритания преди да изберем България, споделя при откриването на офиса на ФТ в София Кейт О’Риърдън, главен продуктов и информационен служител. Според нея София има дългогодишна репутация като център за технически постижения (изкуствения интелект и други), което прави технологичната столица на Балканите неустоима, завладяваща дестинация.

До септември т.г. в София са започнати още 7 големи проекта в Ай Ти сектора на обща стойност 93,5 млн. долара. От 2015 г. досега в софтуерната индустрия и Ай Ти услугите в България са вложени 673 млн. долара, сочи още „Файненшъл таймс“. 816 млн. долара са вложени в предприятия за авточасти, 798 – в транспорт и складове. Напомня се също, че се планира в българската столица да бъде и един от осемте суперкомпютъра на ЕС.

София предлага широколентови интернет услуги, които са сред най-бързите в ЕС, плосък данък от 10% върху корпоративните печалби и личните доходи. Това е една от най-ниските ставки в Евросъюза, конкурентноспособна работна ръка и цена на живота, подчертава предимствата ни най-авторитетната финансова медия в света.

Радващо е, че след застой от няколко десетилетия отново се създават условия за продължаване на традицията от 70-те и 80-те години на миналия век, когато в България започна забележително развитие на производството на компютри и запаметяващи устройства. Преди четиридесет години се произвежда първият компютър „Правец“, който добива популярност не само у нас, но и в целия тогавашен социалистически лагер. При това сътвореното от родната електроника става само година, след като в САЩ се появява първият персонален компютър.

Преди четири десетилетия компютърът ни първоначално носи наименованието ИМКО и много бързо добива популярност не само у нас, а и в редица други страни. За съжаление само осем години след бума, заводът в Правец фалира. Подобна бе и съдбата на Завода за дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) в Стара Загора, който беше основен производител на магнитни дискови запаметяващи устройства (твърди дискове и флопи дискове) в рамките на договореностите на страните от Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми