пандемията Ковид-19Любомир Михайлов

Превърналият се в глобална заплаха нов коронавирус Ковид-19, тръгнал първо от Китай, разразил се на четири континента и превърнал в последно време Европа в център на пандемия, влезе и в България през изтеклата седмица. Заразени са десетки българи, има двама починали и епидемията бързо се разраства. Властите, здравеопазването и цялото общество са пред голямо изпитание, защото вирусът може да засегне не малка част от населението. Сега обаче не е време за паника, за презапасяване с хранителни стоки и лекарства, а за лична отговорност, дисциплина и солидарност в обществото, за вслушване в съветите на експертите за спазване на добра лична хигиена и стриктно изпълнение на предприетите мерки за превенция и контрол.

Цяла Европа сега предприема безпрецедентно строги мерки срещу епидемията. Първите стъпки на България в тази посока също са навременни, както се вижда от приетото единодушно от управляващите и опозицията в Народното събрание решение за въвеждане на извънредно положение до 13 април, което да създаде условия и даде ход на широкомащабна превенция и контрол срещу разпространяването на заболяването. Тази проява на ЕДИНЕНИЕ в критичен за България момент би трябвало да е пример за постигането на съгласие и по-нататък, особено при възникването на необходимост от важни решения от общодържавен интерес. А това със сигурност ще се наложи и във връзка с намаляването на негативния икономически и социален ефект на епидемията. Дори още от сега е необходимо, успоредно с борбата срещу вируса, да се мисли как да се преодоляват щетите му в стопанската, социалната област и образованието. И тук, както и в усилията за справяне с вируса, най-добрият подход е с необходимата помощ на властите да се отреди водеща роля на специалистите, които със своята експертиза да търсят и намират най-правилните и рационални решения.

В създалата се обстановка най-застрашени са възрастните хора, при които заболяването протича по-тежко и дори в някои случаи се стига до фатален изход. Може би властите трябва да помислят как нашите родители, дядовци и баби с мизерни пенсии да бъдат подпомогнати, така че да могат да преживеят тежката ситуация. В някои страни, като западната ни съседка Сърбия например, вече е възприет такъв правилен подход и пенсионерите получават еднократна финансова помощ от държавата в размер около 4000 динара /34 евро/ заради коронавируса.

Когато говорим за чуждия опит в борбата срещу Ковид-19, не можем да отречем сериозните успехи на Китай, които бяха оценени високо от СЗО и прилагани в момента от най-тежко засегнатата от вируса Италия. „Безспорно е, че Китай предприе най-смелите, най-гъвкави и най-активни мерки за превенция и контрол на епидемията”, посочва Световната здравна организация. Ето защо не е чудно, че преди дни бе съобщено, че пикът на епидемията в голямата азиатска страна вече е отминал. Така че ако и у нас съзнателно, дисциплинирано и солидарно бъдат изпълнени набелязаните мерки за превенция и контрол, България безспорно ще се справи с коронавируса, а и пораженията от него ще бъдат сериозно намалени както за населението, така и за индустрията, търговията и услугите.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми