военни в СмолянНов живот за Дома на народната армия (ДНА) в Смолян иска областната администрация от началника на отбраната ген. Андрей Боцев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това стана ясно от изявление на зам.-областния управител Адриян Петров по време на кампанията „Стани войник“. Началото на инициативата е отпреди около шест месеца и според ген. Боцев това е стъпка в правилната посока. Днес на пл. „България“ в областния град бе разположена военна техника, представители на различните видове войски, облечени в съответните униформи показваха различни оръжия. Разказваха на любопитните с какво се занимават и как биха могли, ако искат, да постъпят в съответната войска.

Пред журналисти началникът на отбраната посочи, че е пречупен ръстът на напускащите армията спрямо тези, които постъпват в нея.

„През 2018-та приключихме с над 150 повече приети, отколкото са напуснали. Сега правим анализи, тъй като имаме пуснати конкурси. Даже преди три дена подписахме заповедта и за Военновъздушните сили – конкурс за 77 човека. В момента текат конкурси за над 500 души, но за тях реално ще имаме данни към края на юли месец, като приключат конкурсите. След този анализ отново ще обявим конкурси за свободните места от септември, за да може до края на годината да финализираме процеса“, поясни генералът. Той заяви, че целта на кампанията с мото „Вижте отблизо Българската армия“ е да се покаже, че военната професия е престижна, сигурна като работно място и като доходи.

„Военната служба е мъжка професия, независимо че и жени служат. В определени сектори жените не отстъпват на мъжете по нищо. Винаги военната професия е била високо рискова. Затова навремето беше и добре платена, но „благодарение“ на някои инакомислещи хора, умишлено заплащането на военната служба беше намалено“, допълни ген. Боцев.

По думите му, ако войникът спазва мерките за безопасност, няма риск да се случи инцидент. „А е високорискова професия, защото си 24 часа на разположение. Винаги, когато те потърсят, разполагаш с кратко време, в което трябва да си готов. Където те изпратят, трябва да заминеш. Ние избягваме участие в такива мисии, където рискът е много висок“, добави началникът на отбраната.

Боцев счита, че доброто образование е голямо предимство, защото армията разполага с високоспециализирана техника и е нужен обучен личен състав, който да я използва.

Другият проблем – каза генералът, е физическата подготовка. Изводите досега са, че около 30% от кандидатите за военна служба отпадат по медицински причини, около 30% отпадат на физическата подготовка, а 40% изпълняват изискванията.

Ген. Боцев похвали доскорошния 101-ви Алпийски батальон, който стана полк „благодарение на взаимодействието на политическото и военното ръководство“. „Трябва да се гордеете с вашия, с нашия полк, защото всяка зима пътищата ги прави проходими този полк, а не фирмите, които сключват договори. Тази година за пореден път за 7-8 дни прочисти всичко. Всяка година и по мое време като бях тук, едно и също се случваше – стане ли проблем, цивилните организации ги няма. Трябва ли да се пускат по медиите, те са първи“, посочи началникът на отбраната.

По думите на зам.-областния управител Петров Домът на народната армия в Смолян трябва да се възстанови. Трябва да заработят гарнизонния стол, хотелът и самодейните състави, каквито е имало в миналото. Според него това ще е стъпка към социализиране на военнослужещите в града. „А полкът има нужда от подобен дом, в който наистина техните деца да се занимават с различни самодейности и военнослужещите от цялата страна да се възползват от реновирания хотел и ресторантът, който бе ремонтиран преди да се затвори ДНА“, отбеляза той. Идеята не само се споделя от ген. Боцев, той е и неин инициатор.

„Ремонтът по мое време беше направен. ДНА не са били към състава на бригадата тогава, а си бяха на отделно подчинение. Ние много настоявахме да се отпуснат бройки, но така или иначе то не се случи и реално той не може да изпълнява функциите си. Имаме хотелска част с 30 стаи, ресторант, който е напълно оборудван, а никога не е работил“, каза началникът на отбраната. Той даде пример с ДНА-то в Гоце Делчев, където няма военно формирование, но има добри приходи от 10-те стаи и ресторанти, които отдават под наем.

Според него не е трудно дейността на ДНА в Смолян да се възстанови. „Въпросът е да убедим политическото ръководство в необходимостта от него. Не трябва нещо, което може да докара печалба на „Военни клубове и военно-почивно дело“, да носи само разходи, понеже не се използва“, изтъкна той.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми