патриарх Неофит и Томислав ДончевХристиянските служби за предстоящите Великденски празници ще бъдат излъчвани по телевизията, както и онлайн. Посещенията на храмовете няма да бъдат напълно забранени, но ще се извършват при строго определени мерки, а свещениците ще се грижат вътре в тях да не се получава струпване на хора. МВР също ще следи за изпълнението на превантивните мерки, а също и за спазването на необходимата дистанция по време на службите извън храмовете.

В специално обръщение Св. Синод призова миряните да се молят от домовете си, благослови и подкрепи напълно усилията на държавните институции за запазване на живота и здравето на българския народ. Становището на БПЦ бе оповестено след срещата на патриарх Неофит и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и директора на Дирекция по Вероизповеданията при МС Емил Малинов по повод на създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от новия коронавирус.

„Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен, се казва в обръщението. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти). Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното“, се казва в обръщението.

В края на срещата патриарх Неофит изрази надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна и съвсем скоро ще се завърнем към ежедневния си начин на живот в молитва към Бога, в храма, и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми