Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич„В рамките на 24 часа преди дни бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи, и с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет“, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемония за официалното откриване на газопровода „Турски поток“ заедно с Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич.

„Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, отбеляза пък Борисов по повод на провелата се в София първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа. Договорена бе и нова доставка на американски шистов газ.

Премиерът съобщи, че е подписан и предварителен договор за покупко–продажба от „Булгартрансгаз” ЕАД на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А. Това е проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта „Балкански поток“, по който „ще тече и руска, и азерска газ и газ от всеки, който може да доставя по тези газови магистрали“. Той добави, че се спазват всички европейски правила. „Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта Борисов и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Но над газовата връзка с „Турски поток 2“, предназначена за България, отново надвисна въпросителна. В интервю пред БНР заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ каза, че САЩ са против втората линия на „Турски поток“ за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

Така отново пролича, че България е във фокуса на вниманието на силните в енергетиката държави, което явно изисква твърде гъвкава и умела политика в създалата се ситуация. Бихме могли в това отношение да се поучим от примера на Германия, която не без трудности и в спор със САЩ осъществява проекта „Северен поток 2“, срещу който Вашингтон наложи санкции.

Лавиране и съобразяване преди всичко с националния интерес на България очевидно са необходими и за изграждането на АЕЦ „Белене”. При това повече от ясно е, че на полето на енергийния сектор се води засилваща се борба за доставки и покупко-продажба на енергия, процес, който често се свързва и с геополитически намерения. Ето защо е много важно страната ни да не пропусне шанса и се превърне в енергиен фактор на Балканите чрез своето стратегическо местоположение и потенциални възможности, но и намери верния път в слалома към финала между различните интереси в интерес на Отечеството.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми