Мая ИлиеваДисциплинарно бе уволнена Мая Илиева, един от организаторите на протестите на медицински сестри и фелдшери от последните месеци. Скандалната новина съобщи уволнената в профила си във Фейсбук. Илиева работеше в „Аджибадем Сити Клиник“, бившата болница „Токуда“. За минути под поста й в социалната мрежа се появиха стотици коментари в нейна защита и призиви за нови протести в подкрепа на правата на медицинските специалисти.

„Вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“, написа Илиева. Според нея уволнението й е станало не без помощта на КНСБ и лично на един от ръководителите му Иван Кокалов: „И най-важното – не без помощта на КНСБ. Защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила.

„Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в болницата „Токуда“ от 2012г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и са решили да бъда уволнена, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, казва Мая Илиева. И добавя: „Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя?

„Приятели, уволнили са Мая Илиева – вдъхновителката на протеста на медицинските специалисти и като човек, и като приятел, и като омбудсман не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци мотиви, с които това е направено. На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си. Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите й в абсолютно справедливите им искания“, изтъква от своя страна омбудсманът Мая Манолова. Други коментари на нейни колеги гласят, че отстраняването на Илиева е опит за сплашване на цялото съсловие. В социалните мрежи вече върви и петиция „срещу престъпните методи на саморазправа“.

Мая Илиева е вдъхновител и организатор на протеста на медицинските сестри, който се превърна в национален. В много болници в страната медицинските сестри и фелдшери от месеци излизат на протести и настояват за достойно заплащане и условия на труд. От март месец досега в редица лечебни заведения в страната възникнаха протести, които очевидно ще продължат и през есента, защото проблемите в здравеопазването не се решават. В декларация до премиера Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсманът Мая Манолова и протестиращите настояват за еднакво възнаграждение в размер на две минимални работни заплати или 1120 лв. за всички специалисти по здравни грижи, независимо къде работят. Медицинските сестри искат още допълнителното заплащане да бъде на база регламентирани правила в зависимост от натовареността. Нощният труд да се плаща почасово, а работата в Спешното и отделението за анестезиология и интензивно лечение да бъде възнаградена допълнително, пише още в декларацията. Специалистите по здравни грижи настояват още Колективният трудов договор /КТД/ да е задължителен за всички структури в системата, както и за промяна в категорията труд.

Новият Колективен трудов договор предвижда най-ниската заплата за медицинска сестра да бъде 900 лв. На практика обаче това не се случва навсякъде. „Това са най-основните ни искания, за да запазим професиите на специалистите по здравни грижи и да останем и работим в България. Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!“, гласи декларацията на специалистите по здравни грижи. Те дадоха срок на властта да чуе исканията им до 1 април, но това не се случи.
ЕДИНЕНИЕТО на нацията, без което не могат да се решават нейните актуални проблеми, изисква чуваемост между обществото, властимащите и частните компании, включително чуждите. Изисква се също държавата да обърне сериозно внимание на проблемите в здравеопазването. Защото ако сестрите и фелдшерите не бъдат чути, в скоро време в болниците ще трябва да се разчита само на пенсионирани възрастни медицински специалисти, които при това няма да са достатъчни, за да се обслужват нормално болните в здравните заведения. Това явление вече е налице, защото както сочат медиите няма ден, в който медицински специалисти да не напускат България, за да търсят препитание в богатите държави от ЕС.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми