народно събраниеВсеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, което преди дни бе ратифицирано на първо четене в парламента, продължава да предизвиква противоположни оценки за неговата полза и вреда за България. Това пролича и при гласуването. Вотът мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а коалиционните партньори на партията на Бойко Борисов – „Обединени патриоти“ (ОП) бяха против, заедно с БСП и „Атака“, а „Воля” се въздържаха.

По време на гласуването пред парламента имаше протестна демонстрация на противниците на споразумението. Различията в оценките за СЕТА не са само в България. Споразумението между Отава и Брюксел бе подписано още през 2016 г., но сега е ратифицирано от 14 държави от ЕС, т.е. не повече от половината страни-членки. Основна цел на СЕТА е да премахне митата и да уеднакви селскостопанските стандарти в Канада и ЕС.

Представители на „Обединени патриоти“ призоваха ратификацията да бъде отхвърлена на второ четене, тъй като смятат, че последиците за България ще бъдат неприятни. „Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Управляващите обаче са на друго мнение. Според председателя на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова СЕТА ще подпомогне увеличаването на ролята на България в глобален план, защото по този начин се създават икономически възможности с минимален риск за националните интереси. Какви са тези „възможности“ не става ясно. Наистина СЕТА предвижда премахване на митата върху голям брой стоки, опростяване на митническите правила и процедури, както и правила за произход на стоките, чрез които ще се улесни износът за Канада. Въпросът е обаче доколко българският бизнес ще може да се възползва от тази перспектива.

Същевременно от сега е ясно, че Споразумението с Канада се посреща „на нож“ и от синдикатите. Конфедерацията на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците. Според тях е необходимо да се проведат нови дискусии по темата.

Дори бегъл поглед върху основните клаузи в споразумението показва, че повече ще спечелят големите канадски корпорации, голяма част от които са канадско-американски. Така че със сигурност в страните, ратифицирали СЕТА, може де се очаква експанзия на вноса от Канада и САЩ. Известно е, че голяма част от хранителните стоки на тези страни са ГМО продукти, чиято хранителна стойност и отражението им върху здравето на потребителите е неблагоприятно.

Един от най-големите страхове на гражданите е, че спогодбата ще допусне добива на шистов газ в страната ни, който е забранен с мораториум. Опасенията са, че по този начин ще се даде зелена светлина и на инвестиционното намерение за разработването на 41 газови сондажа за добив в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево.

Очевидно при толкова много резерви и критики срещу СЕТА не е редно да се бърза с ратификацията на споразумението. Вместо да се претупва приемането му, редно е то първо да бъде сериозно обсъдено и от специалисти и се вземе предвид тяхното компетентно мнение, за да се види има ли или няма полза България от приемането на документа, смятат експерти на НИ „Единение“.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми