АмстердамАлбания очевидно изпитва сериозни трудности с обуздаването на престъпността, която нейни граждани извършват и извън територията на страната. Това обстоятелство предизвиква тревога не само сред управляващите в Тирана и все по-активната опозиция, но е и повод за реакция в Северна Македония.

В основата на прескачащите искри между Скопие и Тирана е обстоятелството, че и двете балкански страни очакват през тази година дати за започване на преговори за членство в ЕС. Македонские анализатори изразяват обаче недоумението си, че тяхната страна едва ли не се включва в „пакет” с Албания за реалния присъединителен процес, което личи и от най-новите доклади на Еврокомисията за състоянието в тези държави. По този повод в Северна Македония твърдят, че са далеч по-напред по показателя за изпълнението за предприсъединителните критерии и най-вече по отношение на върховенството на закона и борбата с престъпността. Именно това обстоятелство, аргументират се в Скопие, би трябвало да им даде предимство и насрочване на точна дата за старт на преговорите.

По отношение на присъединяването на нови членки към ЕС от Западните Балкани обаче има и разногласия в самото европейско обединение. Така например френският президент Емануел Макрон не подкрепя идеята за бързо приемане на нови държави за постоянни членки, а акцентира на постигането на среда на сигурност в самите тях. По този пункт той намира съюзник в лицето на Холандия и противоречиви реакции от Германия.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми