„Свободният ток“ генерира печалби за държаватаНад 90% ръст на приходите си до 312 млн. лв. за деветте месеца на миналата година отчита Българският енергиен холдинг (БЕХ). За този период има ръст и в печалбата – преди данъците тя е била 137.7 млн. лв., или увеличение с около 15% спрямо година по-рано. Това показва отчетът на компанията, публикуван от финансовото министерство, цитиран от в. Сега. Огромният ръст на приходите си дължи най-вече на изплатените дивиденти от подопечните на БЕХ дружества, основно от АЕЦ „Козлодуй“. Първа атомна регистрира по-висок нетен резултат – от едва 1.4 млн. лв. през 2016г. до цели 117.9 млн. лв. година по-късно, показва отчетът. Интересно е, че по-добрият финансов резултат на дружеството се дължи на по-високите приходи от продажба на ток на борсовия пазар и на по-ниските разходи около удължаването на живота на пети и шести блок на ядрената централа. За сравнение само за полугодието Първа атомна е продала на свободния пазар с 416% повече ток в сравнение със същия период на 2017г.

Продажбите на свободния пазар очевидно се отразяват добре на централата и на нейния принципал – БЕХ, но от друга страна борсовата търговия продължава да е обект на остри критики от страна на бизнеса. Както в началото, така и в края на миналата година цените достигнаха рекордно високи нива, а индустрията, която е и основният клиент, заговори за спекула. Причината бе, че на борсовия пазар по това време с най-големи количества играеха две държавни компании – АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица-изток 2“. Затова и точно преди година големите работодатели сезираха Комисията за защита на конкуренцията да провери дали дружествата не са в картел, но резултатите така и не станаха ясни. Продажбата на енергийната борса за 5.2 млн. лв. на Българската фондова борса също се е отразило на приходите на БЕХ. Заслуга има и „Мини Марица-изток“, която е на печалба от 3.5 млн. лв. и също е превела дължимия 50-процентов дивидент към БЕХ. АЕЦ „Козлодуй“ продължава за поредна година да има повече от добри резултати, като отчита ръст на печалбата от 169.6 млн. лв., което е с цели 67% повече спрямо година по-рано. На печалба, но от 17.6 млн. лв., излиза и друга държавна енергийна компания – „Булгаргаз“. Въпреки това дружеството регистрира спад в нетните си приходи до 4.1 млн. лв. за деветте месеца на 2018г. За сравнение през същия период година по-рано те са били почти 20 млн. лв.

Все по-зле се представя и НЕК. Компанията отчита отрицателен финансов резултат за деветте месеца в размер на 153.4 млн. лв., като спрямо същия период на 2017г. пропадането е с 62.4 млн. лв. Загубата за периода януари-септември показва, че не е постигнато подобрение на финансовото състояние на дружеството. НЕК продължава да изпитва затруднения при обслужване на задълженията си към доставчици, както и по кредитите си към БЕХ, пише в отчета на компанията. На загуба излиза и държавната „Булгаргаз“. С положителен резултат обаче са „Булгартрансгаз“ и Електроенергийният системен оператор, чиято печалба за деветте месеца е 23.4 млн. лв. На дъното в „класацията“ и без изненади е държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която отчита загуба преди данъците в размер на 260.4 млн. лв. Основната причина за този резултат отново са големите разходи за покупка на квоти за емисии парникови газове, чиято цена според компанията е нараснала тройно. Днес, 8 януари, предстои заседание на Тристранката заради цените на тока на борсата. Изненадващо или не, но синдикатите са основен двигател на спешното заседание – защото се плашат, че по-скъпите цени ще оскъпят и други стоки и много хора щели да си загубят работата.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми