Covid-19Любомир Михайлов

През изтеклата седмица на много места в света бе отбелязан поредният Международен ден на труда и работническата солидарност 1 май, на който в миналото у нас се отчитаха трудови успехи и социални придобивки. Тази година той премина под знака на пандемията на новия коронавирус. Някои печатни медии отбелязаха този празник с публикуване на рисунки, на които лицето на въображаем работник бе наполовина покрито с маска.

А публикациите на вестниците през седмицата, покрай черните сводки за заразените и починалите от Ковид-19, с които вече почти два месеца започва нашето утро, посочваха тревожни факти за бързото и значително увеличаване на безработните у нас и в чужбина и спадът на националните БВП на държавите с най-силни икономики в Европа, сред които на първо място Германия. Немското правителство очаква намалението на националния БВП тази година да достигне 6.3%. А колко ли ще е спадът на българския БВП? Явно предварителните официални прогнози от 4-5% ще се окажат пожелателен наивитет.

На целия мрачен и тревожен фон на епидемичната обстановка имаше и искрица надежда. Представител на Световната здравна организация с оптимизъм обяви, че може би след по-малко от година ще се разполага с ваксина срещу новия коронавирус, с който човечеството вече четири месеца води война с тежки социални и икономически последици. В тази битка България губи най-малко жертви благодарение на навременните рестриктивни мерки, към които вече месец и половина мнозинството българи проявяват разбиране и ги спазват, въпреки дискомфорта и други неудобства от домашния арест. Наредихме се дори сред отличниците в борбата срещу епидемията. Загиналите от вируса в България на 1 милион души от населението са едва осем. Това е добре и дано тази тенденция се запази и сведе до липса на жертви. Но според експертите този нов вирус е с все още неизвестни характеристики и се гадае какви неприятни изненади може да поднесе в близко и по-далечно бъдеще. Ясно е обаче, че докато не се създаде спасителната ваксина и докато тя не стигне да всички държави и хора, предпазните действия не трябва да бъдат подценявани.

Същевременно обаче мерките все повече трябва да бъдат адаптирани към нуждите на обществото, което означава, че не трябва да се мисли само кой, кога, къде да излезе да се раздвижи за няколко часа на чист въздух. Наистина това са първите стъпки в правилната посока, но те трябва да продължат, така че да стане възможно да се пристъпи и към поетапно възстановяване на нормалния живот и придвижване, включително и на икономическата дейност в страната. Всъщност такъв е и подходът на Германия, Италия, Испания, Франция, Австрия, Кипър и други страни в ЕС. Те вече практически съчетават постепенното отменяне на някои от ограничителните антиепидемични мерки в интерес на обществото, икономиката и държавата.

Автомобилната индустрия в Европа вече възобновява работа, след като много от държавите започнаха да разхлабват ограниченията. Volkswagen отваря завода си във Волсфбург. BMW също подновява производството на двигатели, като заводите на концерна в Лайпциг и Регенсбург се готвят да отворят след 18 май. Френско-американската автомобилна компания „Фиат-Крайслер“ също възобнови работата в завода си Севел в централната част на Италия, а „Рено“ започва да произвежда двигатели в Клеон. Италия, най-тежко пострадалата от епидемията страна в Европа, също разхлабва строгите ограничения, въведени преди осем седмици в разгара на борбата срещу COVID-19. Премиерът Джузепе Конте предупреди, че мерките за социална дистанция ще продължат месеци напред, но правителството отваря не само парковете и градините, а и заводите и строителните обекти.

В Кипър пък също се пристъпва към отменяне на ограниченията. Решението за тази стратегия бе взето на заседанието на правителството, на което се реши, че от 4 май започва работата в строителството, отварят се всички обекти за търговия на дребно /без моловете/, откритите пазари. От идния понеделник на работа се връщат и всички държавни служители. Гражданите ще могат да излизат от домовете си по три пъти на ден, при един път досега. Вечерният час ще важи от 22 ч., вместо 21 ч. сега, до 6 ч. сутринта. Президентът Никос Анастасиадис благодари на гражданите за тяхното „възхитителното търпение и дисциплина в безпрецедентните мерки”.

В САЩ, където Ковид-19 върлува с пълна сила и на 30 април от вируса загинаха 2000 американци, президентът Доналд Тръм още по време на Великденските празници започна да планира възстановяване на икономическите процеси, въпреки някои критики, че подценява опасността. Икономическото възстановяване в САЩ вероятно ще започне в малките области, които не са високо засегнати от вируса, прогнозира агенция Bloomberg. Огнища като Детройт, Ню Орлиънс и Ню Йорк, където няма сигнали за овладяване на ситуацията, ще останат затворени. “Търсим концепция къде да отворим сектори и концепция къде можем да отворим всичко”, обясни Тръмп пред Fox News.

През изтеклата седмица щеше да бъде отлична вестта нашите политици да формулират конкретни идеи и решения за възстановяване на българската икономика от пораженията на епидемията. В замяна получихме само приказки, колко много се помага с пари и кредити на останалите без работа хора и на затворените фирми от малкия и дребния бизнес. Дано по-скоро се осъзнае същността на проблема, защото е ясно, че колкото по-рано се заемем с тази най-актуална задача, толкова по-голям е шансът за успех.

„Конкретният план за излизане от кризата ще дойде в мига, в който можем да си позволим да разхлабим достатъчно мерките, които са свързани с предпазването на живота и здравето на българските граждани“, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Струва си обаче да подчертаем, че в случая неговият подход за излизането на България от кризата с коронавируса и за решаването на предизвиканото от него блокиране на икономиката е меко казано неподходящ. В подобни ситуации принципът „първо да видим, после ще решим“ е съвсем нерационален, както показват и плановете, и действията на държавниците в другите европейски страни. А тези страни далеч не са в по-добра от България епидемиологична обстановка.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми