военни самолетиБългария е заявила желание да охранява въздушното пространство на Северна Македония на ротационен принцип с Гърция, заяви президентът Румен Радев, припомняйки за воден от него разговор по темата с премиерите на съседните страни Заев и Мицотакис. Изявлението на държавния глава идва в момент, когато Атина вече е договорила конкретно споразумение със Скопие по този въпрос.

Вероятността наши самолети да охраняват небето на Северна Македония не е нова. Има обаче известни различия в подхода за времето, когато идеята може да бъде реално осъществена. Според президента България не трябва да пропуска тази историческа възможност, която определя като „не само наш национален интерес, но и израз на политическа зрелост и съюзническа отговорност”. По думите на Радев охраната на въздушното пространство над Северна Македония ние сме в състояние да осъществим и в момента без допълнителни разходи от базата в „Граф Игнатиево”.

Помощта на България за кръвните си братя край Вардар датира още от началото на самостоятелното развитие на тогавашната Република Македония сред откъсването й от разпадащата се Югославска федерация. Независимо и от своите трудности по пътя на демократичните промени и ограничените си ресурси, София дари на Скопие танкове и друг вид въоръжение, помагаше и с нефтопродукти на младата държава в критични моменти. Независимо от това обаче непроменената политическа кохорта в съседната страна остана привързана към курса на необективно тълкуване на исторически факти и събития и възпроизвеждаше като цяло традиционен антибългаризъм.

С течение на времето имаше и положителни проблясъци в българо-македонските отношения, а истински напредък бе постигнат с подписването на макар и не докрай конкретизирания договор за приятелство между двете страни през тази година. На този фон е анахронизъм практическото спиране на дейността на съвместната комисия по образователни и исторически въпроси. При това македонската страна на важната структура блокира нейната работа в изчакване на парламентарните избори в Северна Македония след няколко месеца. Тоест, историците от Скопие фактически се поставят в зависимост от политическата конюнктура, страхуват се да поемат отговорност за своите решения и чакат накъде ще задуха вятърът. Тъжно! А това убедително доказва действия, които не кореспондират с професионализма и желанието за обективен подход по спорните теми.

От друга страна не бихме могли да отминем факта с разочарованието в Северна Македония от обструкцията на Франция, която практически блокира започването на преговори с балканската страна за членство в Евросъюза. Променената обстановка в Скопие около това обстоятелство е налице, както и активизирането на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ за сметка на управляващия в момента в коалиция Социалдемократически съюз. Така че точно сега е времето българският политически елит едновременно с отстояването на националните ни интереси, да прояви усет и съхрани, но и надгради постигнатото. А именно в този контекст може да се впише и по-голямата ни активност в договарянето за охраната на въздушното пространство над Северна Македония в координация със съюзника ни от НАТО – Гърция.

Николай Коев

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми