Светлата седмица след Великден ни донесе вълнения. Въпреки традиционните призиви за смирение и противно на непресъхващото желание за почивка. Останахме подвласти както на искрящата страна на живота, така и на по-тъмната му част. Но и верни на острия си социален рефлекс за проблемите у нас, но и по-далеч от националната ни граница.

С оправдана радост научихме подробности за важен пробив на британско-китайски научен екип за изработването на лекарство срещу рака. Специализираните издания цитират д-р Мартин Лиър от универсдитета в Линкълн /Великобритания/, че с помощта на новите познания и възможностите на химията е реално да се произведе следващо поколение антибиотици и противоракови лекарства.

Изумени разбрахме, че група японски туристи приковали с хватки от бойните изкуства към земята крадла във Велико Търново при опит за грабеж, а родната полиция смогнала до мястото на инцидента след цели 20 минути. Униформените имали и друго повикване, оправдава ги началник. Очевидно става въпрос за ограничен капацитет на правоохранителите, при това в един от големите ни градове. А какво става в малките селища, където вилнее агресията, а кражбите са ежедневие. Там хората са обезверени и уплащени. Крайно време е да им се гарантира сигурност.

Премиерът се похвалил за сигурността на границите ни в присъствието на своя колега от Бавария, който като гост също не бил пестелив на хвалебствия, но дипломатично не се ангажирал с конкретика по влизането ни в Шенген. Изненадващо обаче Борисов този път не бил толкова ентусиазиран за присъединяването ни към шенгенското пространство. Дори си позволил да отправи критика към ефективността на действията в тази зона, давайки с обратен знак положителния пример на граничното сътрудничество на България с Турция. В същото време министър- председателят не скрил опасенията си от вероятното навлизане на 30 хиляди емигранти от турските лагери, които се организирали да тръгнат по т.н. Балкански път към Западна Европа. Какво ли лято ни чака ?

На острова на Афродита /Кипър/, вътрешният министър подал оставка по повод на разкрития сериен убиец, отнел живота поне на седем чужденки. Извергът останал неразкрит около три години, което дало повод на полицейския шеф да поиска освобождаването си от поста поради, внимавайте, „политическа чувствителност”. Ето повод и родните политици да вземат назаем тази интересна формулировка, която да ги отдалечи от по-суровата и унизителна „политическа непригодност”, макар и доста вярна за обладани от властнически амбиции персони без необходимите качества.

В светлите дни на Томина Неделя, наречена на невярващия в Христовото Възкресение Тома, болеещите за и без друго поругаваната ни духовност българи, останаха изумени от една вест. Гигенският манастир е предложен на търг с тайно наддаване от синдиците на фалирала банка.

Изобщо не е важно как се е стигнало до тази мерзост. Не ни интересуват нито заемите от благодетели, нито мошеническите фирми, нито назначаването на 19-годишен младеж за собственик на фирма „Манастирско земеделско стопанство”, нито замесването в цялата история на политически лица.

За всички тях, ако има грях, би трябвало да има и възмездие. Важното е друго. И то е извън обсега на греховния ни делник. Става въпрос за огнище на българската духовност, за неугасим въглен от православната ни вяра, която ни е водила и спасявала във вековете.

Затова, долу ръцете от манастира ! Той не е парцел за продан. Защото в противен случай ще бъде ранена вярата ни, което означава и атака срещу държавата. А това може да възбуди и допълнителни съмнения в много българи за способността на Отечеството да се възправя срещу неправдата.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми