САЩ и КитайАмерикански и китайски представители разговаряха по телефона на 10 юли, подновявайки дискусиите за прекратяване на търговската конфронтация между двете най-големи икономики в света, която влияе негативно на гобалната икономическата конюнкура. Решението за подновяването на замразените през май американско-китайски преговори по спорни търговски и икономически въпроси бе взето неотдавна в Осака по време на срещата на лидерите на Г-20.

Именно в японския град президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин се договориха да възобновят блокираните преговори. Двете страни обявиха примирие в търговската война, коментира агенция АФП от Осака, защото там Доналд Тръмп обеща не само да възобнови преговорите с Китай, но и да не прилага отправената от него към Пекин заплаха да наложи нови мита за китайския внос в САЩ, което би засегнало китайски стоки на обща стойност 500 милиарда долара.

В състоялия се телефонен разговор постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин обсъдиха с китайските си колеги начини за намиране на изход от застоя в търговския конфликт между страните им. Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу определи разговора като конструктивен и каза, че страните са обсъдили организирането на лична среща.

„Не може да се очакват чудеса. През зимата и пролетта имаше напредък, а след това процесът спря. Да се надяваме, че ще можем да продължим оттам, докъдето бяхме стигнали, но това още не се знае“, каза Къдлоу пред репортери в Белия дом. От този коментар личи, че не е ясно дали двете страни ще подновят работа, тръгвайки от договорения текст преди прекъсването на преговорите, както искат американците, или ще има друга отправна точка за договаряне.

Наистина чудеса не могат да се очакват в сложните търговски и икономически преговори между САЩ и Китай. Но подновяването на американско-китайския диалог е добър знак. Той показва, че Вашингтон и Пекин осъзнават общата си зависимост и необходимостта от взаимната търговия и икономическите връзки, но и полагат усилия да намерят решение на търговските проблеми в интерес на двете страни. Именно по този начин, а не чрез оказването на натиск за изтръгване на едностранни отстъпки в преговорите, може да се постигне ЕДИНЕНИЕ в подходите и се сключи взаимноизгодно споразумение. Което, без съмнение, ще бъде в интерес и на САЩ, и на Китай и на света, върху който отношенията между САЩ и Китай оказват огромно и нарастващо влияние.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми