иранският президент Хасан РоханиНова ескалация на напрежението между Иран и Запада предизвика тревога и загриженост за мира и сигурността в Персийския залив и за световните доставки на петрол. Техеран увеличи степента на обогатяване на уран над лимита, поставен със споразумението от 2015г., подписано от САЩ и няколко западноевропейски страни. Това разбуни духовете в бизнеса и политическите среди, а породи и стремеж за регурилане на проблема и избягване на по-нататъшната сериозна конфронтация.

Същевременно иранското правителство предупреди, че ако европейските държави, които участват в ядрената сделка с Иран, не изпълняват сериозно ангажиментите си по така нареченият Цялостен план за действие с иранската ядрена програма, следващата стъпка на Иран ще бъде още по-твърда, по-безкомпромисна и в даден аспект, „зашеметяваща“. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави не уточни какво означава това, но определи 60-дневен срок, в който европейските държави да защитят Техеран от санкциите на САЩ. В противен случай иранските власти ще спрат да изпълняват още ангажименти по ядрената сделка. Европейските страни, подписали споразумението от 2015г., все още не са предложили на Иран начин да се избегнат икономическите санкции, наложени от американския президент Доналд Тръмп, който изведе САЩ от споразумението и наложи санкции на Иран. Мерките се отразяват болезнено на икономиката и усложняват социалните проблеми в страната, разчитаща много на износа на петрол, засегнат от новите американските санкции.

„През изминалите 14 месеца, откакто САЩ наложиха новите санкции срещу Иран, Техеран показа стратегическо търпение, за да спаси рамковото споразумение по ядрения въпрос, и се надява ЕС също да работи усилено за тази цел“, каза иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон. Той определи санкциите на САЩ като „тероризъм“ и „икономическа война“ срещу Иран, които застрашават мира и стабилността в Персийския залив.

Всъщност ескалацията на напрежението в Залива започна още през месец май, когато в Залива станаха инциденти с нападения срещу петролни танкери, за които бе обвинен Иран. Малко по-късно край бреговете на Иран бе свален американски дрон. Затова през последните три месеца анализаторите все по-често си задават въпроса за степента на опасност регионът да се превърне в арена на военни действия. Тази вероятност стана още по актуална през последните дни с решението на Техеран да наруши част от ядреното му споразумение с групата 5+1 /САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия, Великобритания/ с увеличаването на производството на обогатен уран. Радикализиране на Иран и частичното му излизане от ядреното споразумение е резултат на засилващия се натиск на Вашингтон с цел да бъде принуден Иран да седне на масата за преговори за предоговаряне на ядреното споразумение, което според американския президент Доналд Тръмп не гарантира, че Иран няма да се превърне в ядрена сила. САЩ проявяват известна сдържаност по отношение на опцията за използване на военна сила срещу Иран, но преди дни Тръмп отново предупреди Иран „да не си играе с огъня“, а американската администрация призова западноевропейските държави „да не се поддават на шантажа на Техеран“ за заобикаляне на американските санкции.

Френският президент Еманюел Макрон осъди действията на Техеран в „нарушение“ на ядреното споразумение и призова те да бъдат прекратени. Същото направиха и Германия и Великобритания. Китай изрази съжаление, че Иран се отказва от някои свои задължения по ядрената сделка, но посочи, че „едностранният натиск“ на САЩ е причина за ескалиращата ядрена криза с Иран. Москва определи от своя страна ситуацията като „обезпокоителна“. „Русия се стреми да продължи диалога и усилията на дипломатическия фронт. Ние все още подкрепяме Съвместния цялостен план за действие“, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. Конфликтът и противопоставянето между Запада и Иран по ядреното споразумение и създалата се в момента опасна за мира и сигурността безизходица отново показват, колко е важно в подобни ситуации проблемите да се решават не чрез противопоставяне, а чрез търсене на компромис на основата на общите действия и ЕДИНЕНИЕТО в полза на мира и сигурността. Това определено личи от реакциите на международната общност към драматичното и опасно развитие на събитията в Залива, в които все пак преобладава стремеж проблемът с ядрената програма на Иран да се решава с диалог, с политически и дипломатически средства, а не ултиматуми и натиск.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми