кризата в МолдоваМного рядко през последните години дипломати от Русия, САЩ и ЕС са били съгласни по някой международен проблем, но на 14 юни обединените им усилия помогнаха за разрешаването на конституционна криза и политическа криза в Република Молдова. До този момент можеше да се каже, че Европа има своята Венецуела, защото в разгара на кризата Молдова имаше две правителства. Съществената разлика по ситуацията в тази граничеща с Русия, Румъния и Украйна неголяма и бедна държава с население 3,5 млиона в сравнение с Венецуела бе, че мненията на Русия и Запада съвпаднаха. Решено бе да се работи заедно за демократичното развитие на Молдова, защото алтернативата иначе е държавно управление от корумпиран олигарх, който участва във властта само заради личните си интереси.

В продължение на седмица новото коалиционно правителство в Кишинев, формирано най-накрая с големи усилия и закъснение след парламентарните избори избори в страната, бе възпрепятствано да встъпи в длъжност, след като напускащата администрация отказа да напусне ефективнно. Безизходицата приключи, когато бившият премиер Павел Филип неохотно подаде оставка, изправен пред вероятността за масови протести. Той също така се сблъска с нарастващ международен натиск от Москва и няколко други европейски столици, както и с разговори с американския посланик Дерек Й. Хоган. На 8 юни бившият изпълнителен директор на Световната банка Мая Санду, един от лидерите на прозападната дясна коалиция от партии АКУМ, обяви създаването на коалиция със социалистите. Конституционният съд на Молдова, пълен с поддръжници на Владимир Плахотнюк, постанови, че коалицията на Санду е противоконституционна, тъй като тя е сформирана повече от 90 дни след изборите. Олигархът е търсен от руските правоохранителни органи за опит за убийство и обвинение в участие в схема за изтегляне на 37 милиарда рубли от Руската федерация. На 9 юни той свали чрез влиянието си в Конституционния съд президента на Молдова, социалистът Игор Додон, и предаде правомощията му на Павел Филип, който незабавно свика нови избори през септември. Социалистите проведоха преговори не само със сдружението на прозападните десни партии АКУМ, но и с Демократическата партия на Плахотнюк, споразумяха се и обявиха антиолигархична коалиция. Демократическата партия на олигарха излезе от властта.

Така след продължителна драма Молдова бе спасена от по-нататъшно задълбочаване на политическата криза, която бе заредена с много рискове за бъдещето на страната и региона. Единодействието и ЕДИНЕНИЕТО между големите сили в случая се получи, защото те решиха, че е по-добре в тази европейска страна да има нормално правителство, съставено от политически сили, а не държавно управление от компрометиран олигарх, който участва във властта само заради личните си интереси. Подобно единение се случва за първи път в напрегнатите отношения на Запада с Русия след присъединяването на Крим към Русия през 2014г. и това е похвално.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми