reutersНовото либерално правителство на Румъния придвижва да извърши най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия в рамките на бюджета за 2020 г. Кабинетът, който встъпи в длъжност миналия месец, запази закон, внесен от доскоро управлявалите, за 40-процентно увеличение на пенсиите и твърди, че ще увеличи събираемостта на данъците и ще намали бюджетните разходи, за да спре увеличаването на дефицита.

Правителството обеща да намали бюджетния дефицит за следващата година до 3.6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) следващата година, който през текущата година е 4.4 процента. Медиите отбелязват, че това решение става, след като вече бе решено пенсиите да бъдат увеличени с 15 процента.

След влизането в сила на решението на новото румънско правителство за рязкото повишение на пенсиите в нашата северна съседка със сродна на нашата съдба в Европейския съюз, средната пенсия там ще стане 750 лева. Въпросът е след като в Румъния това е възможно, защото да не е възможно и у нас? И ако увеличението не е с рекордните 40 процента, а с по-малко, все пак да е над тези мизерни 5-6 процента, които се представят от властимащите за „увеличение“, а всъщност са подаяние, което едва покрива ръста на годишната инфлация. Отговорът всеки може да намери сам за себе си. Но не е ли дошло времето държавната администрация да помисли не само за послушното изпълнение на директивите на ЕС и МВФ, а и подобряването на живота на мизерно съществуващите около 2 милиона български пенсионери?

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми