микрофони на медии„Репортери без граници“ призова в отворено писмо председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли ръководената от него институция да защити българските журналисти от “системните нападки на властите“. В изпратения документ се посочват поредицата словесни атаки и директни заплахи, отправяни към журналисти от високопоставени държавни служители през последните седмици.

Авторитетната международна организация за пореден път подчертава, че през последните десет години медийната ситуация в България се влошава. „Стряскащо е, че персоналните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставени държавни служители в България не са изолирани инциденти и продължават да се случват“, коментира ръководителят на бюрото на организацията за Европа и Балканите Полин Адес-Мевел. „ЕС не може да позволи в държава-членка журналисти да бъдат заплашвани от институциите и то системно. Искаме председателят на Европейския парламент ясно да осъди тези недостойни нападки“, заявяват от организацията.

Сред описаните в отвореното писмо случаи е изказването на премиера Бойко Борисов, който сравни журналистите с „мисирки“ и „в сюрреалистичен опит за подигравка се опита да имитира крякането на пуйка, игнорирайки възраженията на присъстващите журналисти“, се казва в писмото до Давид-Мария Сасоли. Посочено е и как по време на визита в Брюксел главният прокурор Иван Гешев отговаря на въпросите на Атанас Чобанов от разследващия сайт „Биволъ“ по начин, с който демонстрира, че има информация за личния му живот. Цитирани са и обидните реплики на присъстващия на разговора евродепутат Александър Йорданов, след като Чобанов е попитал за случай на корупция, в който може би е замесен друг евродепутат. Видеото от тази случка е качено в Youtube от главната прокуратура. В позицията си „Репортери без граници“ се спират и на скандала, в който заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов обвини журналистите от bTV Венелин Петков – директор на новините и актуалните предавания, и водещия на сутрешния блок Антон Хекимян в корупция, без да посочи никакви доказателства за това.

Анализирайки проблема със свободата на словото и медиите, „Репортери без граници“ изказва мнението, че критично влошената медийна ситуация в България се дължи на медийната концентрация в ръцете „на няколко олигарси“ и на „непрекъснатия тормоз, на който са подложени журналистите“. Това мнение се подкрепя, като се посочва и мястото, което България заема по международните критерии за свобода на словото. По този показател страната ни е деградирала от 35 място през 2006 г. до сегашното 111 място, което и по този показател ни поставя на дъното на Евросъюза.

Азбучна истина е, че свободата на словото и уважението на управляващите към медиите и правото им да задават въпроси за изясняване на ситуации и проблеми, е показател за състоянието на демокрацията в обществото. Недопустимо е за държавниците и политиците да се отнасят подигравателно и дори брутално към журналистите и да им оказват натиск по различни начини, защото това принизява и обезличава ролята на медиите в свободното общество, а в крайна сметка и достоверната информация от която хората се нуждаят. Затова експертите на НИ „Единение“ призовават властимащите да се отнасят културно и с необходимото уважение към медиите и техните представители. Наложително е това изискване да бъде законно регламентирано.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми