Сюлейман СойлуТурция започна да репатрира в родните им страни в Европа затворници от ИДИЛ и техните семейства, които е заловила в Сирия, съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. Той посочи, че 1200 чуждестранни бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се намират в центрове за граждани, които очакват депортиране.

Сойлу каза още, че Турция ще изгони от страната всички чуждестранни граждани, бивши бойци на Ислямска държава. Междувременно френски медии съобщиха, че в рамките на започналата кампания за репатриране на чуждестранни членове на групировката ИДИЛ, в страната ще се завърнат 11 джихадисти от френски произход. Процедурите, засягащи тези и други чуждестранни бойци, са в ход, каза говорител на турското МВР. Той съобщи, че един американски джихадист вече е експулсиран, а до дни същата процедура ще бъде приложена и спрямо 7 други терористи от германски произход.

Турция не може да приеме бездействието на Европа по проблема със затворниците джихадисти и намерението на европейските държави да я оставят с тях, подчерта министър Сойлу. „Това не е приемливо за нас. Освен това е безотговорно“, смята Сойлу. „Няма да ги държим завинаги, ние не сме хотел за ИДИЛ“, заяви Сойлу и уточни, че Турция ще държи чуждестранните бойци „за известно време“. „След това ще ги изпратим обратно в техните страни“, подчерта той и обвини страните от ЕС, включително Холандия и Великобритания, че са лишили някои от бойците от тяхната националност, за да попречат на Анкара да ги изпрати у дома. Като част от офанзивата си в Сирия, Турция пое задържани членове на ИДИЛ, които преди това бяха държани под арест от кюрдите.

Преди да обяви решението си за връщане на джихадистите в родните им страни в Западна Европа, Анкара многократно призоваваше европейските държави да прибират своите граждани с принадлежност към терористичната групировка ИДИЛ. Правителствата в тези страни обаче не предприемат мерки в тази посока, опасявайки се от негативна обществена реакция и бъдещи проблеми със сигурността.

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува Анкара, че възнамерява да депортира 20 германски граждани, присъединили се през предишните години към ИДИЛ. Представител на германското министерство на вътрешните работи посочи, че депортирането от Турция в Германия трябва да протича в съответствие с принципа на закона. Подобна процедура, каза той, включва не само сравняване на биометрични данни, но и проучване, за да се разбере дали има за какво да бъде съден човек и да бъде оценен възможният риск за обществото.

Независими наблюдатели считат, че завръщането на стотици джихадисти в родните им западноевропейски страни ще засилят опасенията от терористични атентати, а и влошат сигурността в Европа, която и без това има големи проблеми с нежеланата миграция. Този проблем ще нагнети още повече напрежението между ЕС и Турция, което и без друго е високо заради критиките на Брюксел към Анкара, че не спазва човешките права и във връзка с неодобрението на военната офанзива на турската армия срещу кюрдските сили в Сирия. За усложняването на отношенията между ЕС и Турция допринася много и недоволството на Анкара, че Евросъюзът не изпълнява поетите ангажименти да предоставя на Анкара обещаните милиарди евро за издръжката на над 3 милиона намиращи се на нейна територия бежанци от Сирия и Ирак.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми