протести в САЩВече десетина дни всяка поредна вечер над 40 градове в поне 26 щата в САЩ се превръщат в бойно поле между десетки хиляди протестиращи американци срещу бруталното убийство при арест на 46-годишния афроамериканец Джорд Флойд от полицай. При задържането в град Минеаполис в щата Минесота в продължение на осем минути служителят на реда притиска с коляно врата на проснатия на земята арестант, докато той издъхва от задушаване.

Очевидци и записи на камери показват, че убитият е работил като охранител на ресторант в околността, не е оказвал никаква съпротива, а по време на инцидента е викал, че се задушава. Арестът е извършен по обвинение от супермаркет, че Флойд е искал да плати сметката си с фалшиви 20 долара, което обаче не е доказано. Няколко колеги на полицая-убиец са гледали безучастно как той притиска гърлото на поваления на земята афроамериканец.

Срещу полицая е заведено дело за убийство, а колегите му са уволнени, защото не са се намесили да предотвратят извършващото се зверство. Но въпреки това гневът на афроамериканците, които в САЩ са над 30 милиона, на американците от латиноамерикански произход и на мнозина бели срещу това садистично полицейско насилие избухна с пълна сила. „Мексиканската вълна“ на протестите стигна и до Вашингтон. Няколко здания в столицата бяха запалени. Протестиращи дори късаха американския флаг. Масово трошени бяха витрини и автомобили. Нападани и превзети бяха полицейски участъци.

Подобни зверства, мотивирани от вкоренения в американската полиция расизъм срещу афроамериканци, не са ново явление в САЩ. През последните години, както и в по-далечното минало, трагични случаи с малтретирани и убити от полицаи имаше в Ню Йорк, Лос Анджелис и други места в страната. Този път обаче избликът на недоволството е невиждан по мащаби и драматизъм от времето на масовите протести в САЩ по време на убития през 60-те години на миналия век лидер на афроамериканците Мартин Лутър Кинг. Някои коментатори в САЩ дори заговориха, че в страната е започнала гражданска война.

Престъплението на полицая и равнодушието на неговите колеги в Минеаполис става на фона на напрегната икономическа и социална обстановка в САЩ заради последиците от кризата с коронавируса, която блокира икономиката и предизвика невиждана в страната безработица. Около 40 милиона американци загубиха работата си. За страна с 380 милиона население, в която процентът на безработните доскоро бе 4-5 процента, това е не само сериозен социален, но и голям политически проблем. Спадът в икономиката през последните месеци е с 3-4 процента. Това не се е случвало през последните 12 години след икономическата и финансова криза през 2008 г.

В протестите по повод поредния акт на полицейско насилие на расова основа има и голяма доза социално недоволство срещу властта и лично към президента Доналд Тръмп, че не са се справили с кризата от коронавируса, която вече отне и живота на над 100 000 американци. Реакциите на президента за потушаване на размириците със заплахи и намесата на гвардията и на армията не намират подкрепа сред обществеността. Според проучване на института Ипсос, поръчано от Ройтерс, 64 процента от анкетираните симпатизират на демонстрантите, които Тръмп нарече „разбойници“. 27 процента от запитаните са против протестите, а 9 процента нямат мнение. Над 55 процента не одобряват отговора на Тръмп на протестите, а само една трета го подкрепят – по-малък дял от 39-те процента, които харесват работата му като президент.

Драмата в САЩ предизвика силна отрицателна реакция и на други места по света, като притури в света допълнителна доза критицизъм към политиката на Тръмп „Америка преди всичко“. В много страни, включително европейски, се състояха протестни демонстрации срещу расизма в САЩ. Върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова американските власти да се въздържат от „прекомерна употреба на сила“ и заяви, че 27-членният ЕС подкрепя правото на мирен протест.

Разиграващата се в САЩ обществена и политическа драма бързо се превърна в предизборен проблем за Доналд Тръмп, който се надява на преизбиране на президентските избори през ноември. Републиканците, които имат мнозинство в Сената на САЩ, успяха да блокират внесена от демократите проекторезолюция, осъждаща Тръмп за ролята му за използването на сила срещу мирни демонстранти. Вероятният кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън обвини Тръмп, че е превърнал страната в „бойно поле“ и обеща да направи всичко по силите си, за да излекува „расовите рани“ в САЩ.

Анкети сочат, че преднината на вероятния кандидат на демократите Джо Байдън пред републиканеца Тръмп за президентските избори през ноември се е увеличила с 10 на сто. Наистина до изборите остават пет месеца и много неща могат да се променят в полза Тръмп, особено ако американската икономика започне да се възстановява от началото на юли, както предвижда Федералният резерв на САЩ. Но „расовите рани“, за които говори Джо Байдън, ще останат и ще стават дори по-болезнени, ако политическите партии и обществото в САЩ не предприемат с обединени усилия решителни и конкретни действия за тяхното решаване, а ги пренебрегват и използват в битките си за власт. Защото афроамериканците и другите малцинствени етноси в САЩ са жертви не само на расово насилие, но и на традиционно загърбване на техните социални проблеми.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми