Красимир Дачев в интервю за сутрешния блок на bTV

Красимир Дачев

  • Не случайно дават България за пример.
  • Трябва да се плаща за работа, а не за неработа.
  • Необходимо бе държавата да даде помощи на най-добрите данъкоплатци.
  • Най-бързо ще се съвземат туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

Икономическите мерки, предприети от държавата, са наистина добри, каза бизнесменът и един от съоснователите на Сдружение НИ „Единение“ Красимир Дачев в интервю за сутрешния блок на bTV. Според него проблемът е започнал с детайлите и по-точно тогава, когато е било предложено да се плаща за неработене. „В крайна сметка по-добре е да се плаща за работа, отколкото за неработа.”, коментира предприемачът. „Това го имаше при социализма – да не работиш и да взимаш пари”.

„Разбира се, че бизнесът трябва да е национално отговорен, но се създават рефлекси, че хора, които не работят, трябва да получават пари, а това е извращаващо. Вижте, европейският пазар се събужда, ние много бързо ще излезем от кризата, но държавата трябваше да даде помощи на добрите данъкоплатци, защото тези, които сега ще получат средства, ще ги намерите в кръчмите след 20 дни.”, допълни още той.

Дачев уточни, че самоосигуряващите се осигуряват само за пенсия, но не и за безработица. „Става въпрос за един малък кръг от хора от около един милион работещи и сега изведнъж всички фондове искат да взимат от тях. Въпросът е разпределението на средства да става етично за лоялните платци”, убеден е Дачев. Той прогнозира, че най-бързо ще се възстановят туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

„Не е станала драма, трябва да мислим малко по-позитивно. Не трябва да сме толкова черногледи, неслучайно държавата ни е давана за пример от всички”, подчерта предприемачът.

В интервю за електронното издание на Сдружение „Инициатива Единение“ неотдавна Красимир Дачев подчерта, че държавата като цяло се развива устойчиво. „Но не е възможно за няколко години да настъпи тотална трансформация, която други са извършили с натрупвания от стотици години. Нека не забравяме, че не толкова отдавна България беше спряла да обслужва външния си дълг, бяхме изключени от света, никой не ни даваше и една стотинка. Помните ли, че доларът бе три хиляди лева. А сега искаме за неголям период да се превърнем в Швейцария. Е, няма да стане. Просто има нужда от натрупвания.”, коментира бизнесменът. По думите му единението е част от стремежа да се мисли и работи в името на нещо, в името на държавата, в интерес на по-добрия живот на децата ни.

Тази констатация ни дава повод да припомним, че Единението около приоритетни цели е особено важно днес, когато страната е изправена пред изключително сериозни предизвикателства. И не само в здравен смисъл, а и поради неизбежните икономически трудности, които предстоят. Затова без да пренебрегваме усилията на всички държавни институции и обществото като цяло, то неизбежно се налага разбирането за обединяването на знанията и енергията на всички, за да преодолеем пандемията и открием пътя пред Отечеството към бързо възстановяване и напредък. И да не си правим илюзии, няма да е лесно, но заедно ще успеем!

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми