биофермаИзвънредните проверки на биопроизводителите, разпоредени от Министерството на земеделието въз основа на риск-анализ, изработен съвместно с фонд „Земеделие“ и Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), са показали, че при 70 на сто от площите с рапица, кориандър и резене продукцията е далеч от всякакво биопроизводство. „Нещо повече, данните на БАБХ говорят за отклонения дори от нормите на растителната защита за конвенционално произвежданите култури“, съобщи заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

На този етап министерството и агенцията по храните са доказали замърсени проби при 14 сертифицирани биологични производители, за 11 от които резултатите са категорични. „Ние ще предявим претенции към фирми, които не са осъществили нужния контрол“, посочи Маринов.

Веднага възниква въпросът, а дали само толкова са фалшивите биопроизводства? Едва ли… И ако е така, не става ли дума само за регистриране на дейност за замазване на очите на Брюксел?

Проблемите с контрола върху българските биопроизводители бяха установени още при управлението на предишния земеделски министър Румен Порожанов. През 2017 г. одит на Европейската комисия доказа огромни слабости в работата на частните компании, получили лиценз за производство в този сектор. В резултат Еврокомисията спря парите за специфичната земеделска дейност, докато администрацията не вземе съответните коригиращи мерки. Ето защо през пролетта на тази година бяха предприети реални действия в съответствие с указанията на европейските експерти. При това под натиска на коректно работещите биофермери и чрез протести, браншовиците излъчиха свой заместник-министър, представителят на сектор „Плодове и зеленчуци“ – Чавдар Маринов, който да отговаря и за биопроизводството.

С назначението на Десислава Танева на поста министър, отношението към сектор „Биоземеделие“ се промени и то в положителна посока. Беше създадена отделна дирекция, оглавена от експерт с дългогодишен опит в областта. От близо 6000 регистрирани биологични производители, които притежават сертификати и които фигурират в регистрите на министерството, риск-анализът е показал, че трябва да бъдат проверени 66 фермери, обясни ръководителят на новата структура. По неофициални данни през последните пет години фалшивите биоземеделци са получили 50 милиона евро, което е 30 на сто от целия бюджет за мярката 10 „Биопроизводство“.

Това точене на евросредства, както и производството на фалшиви биопродукти, срива постиженията на целия бранш. До момента обаче властите не са предприели решителни мерки срещу злоупотребяващите сертифицирани организации. Причината е, че срещу извършителите на нарушения земеделското министерство може да предпише единствено мерки, които трябва да се изпълнят. Някои от производителите обаче обжалват в съда констатациите на министерството.

Явно мерките срещу фалшификациите и печалбарството при производството на биологично чисти продукти трябва да бъдат строги и ефективни, за да се спрат спекулациите с възможностите на страната ни и сериозните фермери да произвеждат и печелят от това. Академик Атанас Атанасов посочва, че по принцип не всички „биохрани“ са „био“, защото повечето от тях са произведени по конвенционални съвременни методи. В своя анализ за устойчиво развитие на българското земеделие, отпечатан и разпространен от НИ „Единение”, известният наш учен-генетик подчертава, че страната ни все още притежава значителни по площ чисти земи, които могат успешно и с печалба за фермерите и страната да се използват за производство на биохрани. Властите в държавата обаче не само трябва да стимулират и финансират това производство, но и да осъществяват силен контрол срещу недобросъвестните производители, които компрометират този вид селскостопанска продукция. Затова предприетите проверки на Министерството на земеделието и другите структури в тази област са правилни и трябва да продължат, като злоупотребите със средствата от ЕС и от българския бюджет бъдат най-строго наказвани.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми