Професор Даниела Бобева пред Българското национално радио

Доц. Даниела Бобева

  • И при лош вариант на кризата икономическият спад няма да е с повече от 5% за тримесечие.
  • Външните шокове ще играят голяма роля.
  • ЕС няма координиран отговор за справяне с кризата, ЕЦБ спасява само страните от еврозоната.
  • Добре е, че мерките на правителството се обсъждат с работодатели и синдикати.
  • Необходима е прозрачност при раздаването на помощта за компаниите.
  • Фондът за безработицата трябва бързо да се адаптира, за да се помогне на хората без работа.

Пандемията с коронавируса се развихря по света, включително в България. Всички я преживяват с тревога заради пораженията върху здравето на хората и очакваните икономически щети. Българското правителство също обяви мерки за финансова подкрепа на бизнеса. Отговори на интересуващи обществеността въпроси дава в предаване на БНР известният икономист и университетски преподавател проф. Даниела Бобева. Тя е бивш министър на търговията и икономическото сътрудничество и вицепремиер в две служебни правителства.

„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. Това не означава, че не трябва да се правят, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати. Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят“, убедена е проф. Бобева. Много важно според нея е да се приоритизира малкият бизнес, защото той ще пострада най-силно. „Заради кризата вносът и износът ще намалеят, което означава, че ще имаме повече българска икономика. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“, каза тя. Според нея България добре се е представила и с мерките за финансовия сектор. „Българска народна банка успя да излезе доста рано с един добър пакет от мерки за банките. За съжаление Комисията за финансов надзор (КФН) закъснява”, подчерта Бобева.

Спирайки се на реакцията на Брюксел към започналата криза, икономистът посочи, че Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата, но Европейската централна банка е тръгнала да спасява само страните от еврозоната.

Проф. Бобева подчерта, че мерките в България трябва да бъдат навременни и с облекчени процедури. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективност. „Всяко забавяне ще доведе до неефективност и разпиляване на публичния ресурс“, заяви тя и добави: „Трябва да има прозрачност, да се направи публичен регистър, където да е достъпна информацията за това колко средства е получила всяка една компания“.

Икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти, посочи Бобева и допълни: „Имаме опит с кризите. Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на годината е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля“.

Според нея институциите имат достатъчно капацитет, за да анализират и предвиждат различни сценарии за излизане от кризата. „Най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработицата, така че да се подпомогнат хората, останали без работа. Но фондът е в дефицит и трудно ще може да поеме оставащите без работа хора заради кризата, която особено силно ще засегне малките фирми”, предупреди икономистът.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми