Първото читалище с театрален салон у нас отбелязва 150-годишен юбилейПрез настоящата 2019 година се навършват 150 години от създаването на народно читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново. Празникът ще бъде отбелязан със специална програма, която ще се осъществи с финансовата подкрепа на община Велико Търново. Председателят на читалището арх. Донка Колева представи програмата с конкретните инициативи, които имат за цел да популяризират първото търновско читалище като пазител на културните ценности и българската държавна и духовна традиция. Години наред читалището е притегателен център на културната дейност и работата с деца и успешно си сътрудничи с институциите, на които е създател – библиотеката, театъра, музея и художествената галерия. Народно читалище „Надежда 1869“ – Велико Търново е основано на 8 юни 1869 година от тридесет и двама търновци начело с Димитър хаджи Павли Иванов. Читалищната сграда с театрален салон е първата в България, построена от 6 май 1885 година до края на 1886 година. На сградата е поставен надписът „Съединението прави силата“. В нея са проведени важни събития, свързани с историята на Третата българска държава – заседаване на Третото Велико народно събрание на 19 октомври 1886 година, полагане на клетва от Фердинанд Сакскобургготски за български княз на 2 август 1887 година, заседаване на Четвъртото Велико народно събрание от 3 до 17 май 1893 година и Петото Велико народно събрание от 9 юни до 9 юли 1911 година. С читалище „Надежда“ се свързва началото на библиотечното и музейното дело във Велико Търново, на театъра, киното и художествената галерия. Театралният салон на читалището е обявен за национален паметник на културата с историческо значение през 1973 година. През 2014 година народното читалище е удостоено с наградата „Велико Търново“ за 145 годишна активна културно-просветна дейност. Ето и празничната програмата:

22 март 2019 г.
15:00 ч. Събитие: Изложба „Дневниците на Народното събрание“, посветена на 140 годишнината от провеждането на Учредителното събрание във Велико Търново и 150 годишнината от създаването на читалище ,,Надежда 1869″ Място: Читалищното фоайе 15 април 2019 г., 15:00 ч. Събитие: Официално откриване на изложбата „Дневниците на Народното събрание“ и представяне на клуб „Млад депутат“
Място: Читалищното фоайе

19 април 2019 г.
17:30 ч. Събитие: Изложба „Акварели“ на художника д-р Илиян Христов, ръководител на клуба „Изобразително изкуство“
Място: Читалищното фоайе

30 май 2019 г.
17:30 ч. Събитие: Изложба „Началото бе „Надежда““ с картини от фонда на Художествена галерия „Борис Денев“, дарени от читалището
Място: Читалищното фоайе

7 юни 2019 г.
Събитие: Тържествена програма
11:00 ч. – Изложба „Вълшебната нишка изплита Надежда“ на КБК и гости
13.00 ч. – Национална конференция на тема ,,Читалището 19 – 21 век. Аспекти за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното медиократично общество“ с изложба ,,Книжовни съкровища“ съвместно с регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ и други читалищни библиотеки, притежаващи старопечатен фонд, дискусия с експерти за опазване и съхранение чрез дигитализация и съвременни форми на работа с тях.
18.00 ч. – Тържествен концерт „Надежда и приятели“, посветен на 150 годишнината от основаването на читалището, представяне на моменти от читалищния летопис, връчване на почетни знаци, награди и коктейл.
Място: Читалищният салон и фоайе

25 – 26 септември 2019 г.
Събитие: Изложба-спектакъл „Театърът „Надежда“ – спектакъл на студентския състав при читалището с ръководител Ст. Методиев; – спектакъл по случай годишнината на МДТ ,,Константин Кисимов“; – дигитална изложба на фотографии и афиши от началото на театралната дейност и на стари костюми – награди за актьорите от читалище „Надежда 1869“; – представяне на проекта „Реставрация и адаптация на сцената на читалище „Надежда 1869″.
Място: Читалищният салон и МДТ ,,Константин Кисимов“

Съпътстващите прови за популяризирането на дейността на читалище „Надежда 1869“ са свързани с отпечатването на юбилейни материали, изготвянето и представянето на документален филм, издаването на сборник „Вкусът на времето“ – кулинарен пъзел от Великотърновския край и участието в Петата научна конференция с международно участие „Културноисторическо наследство: опазване, представяне, дигитализация“ в рамките на международното туристическо изложение „Културен туризъм“, което ще се проведе във Велико Търново от 18 до 20 април 2019 г.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми