ниски доходиБългария е държавата в Европейския съюз с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. През 2017г. 20-те процента от населението с най-високи доходи са получили 8,2 пъти повече от 20-те процента от населението с най-ниски доходи, говори статистиката. През 2018г. разликата намалява до 7,66 пъти, като страната ни пак остава „първенец” по този показател в Евросъюза. Това обстоятелство говори красноречиво за държавната ни ефективност, която е съвкупност от трудни условия за бизнес и чуждестранни инвестиции, но и от продължаващото цели три десетилетия отсъствие на политическо съгласие около приоритетни национални цели, включително и в областта на социалната сфера.

През 2017г. средното за ЕС съотношение е 5,2. В Чехия и Словения е отчетена най-малка разлика – по 3,4 пъти. Следва Финландия – 3,5 пъти, Словакия – също 3,5 пъти, и Белгия – 3,8 пъти. На второ място след България по най-голяма разлика е Литва – 7,3 пъти, следвана от Испания – 6,6 пъти, Румъния – 6,5 пъти, Латвия – 6,3 пъти, Гърция – 6,1 пъти.

Известно е, че условия за нормално благосъстояние на всички български граждани могат да бъдат създадени само в добре функционираща демократична социална държава с устойчив институционален ред. „Рекордьорството“ на България, като водеща в ЕС в графата Социално неравенство, е не само много тъжен факт, но и показател, че държавата не функционира добре и по тази причина само една малка част от обществото може да живее благополучно и да трупа благосъстояние, докато условията за мнозинството не само бедни, но и със средни доходи хора, се влошават. Затова властимащите трябва да се стремят да предприемат такива икономически и социални политики, които да откриват възможности не само за успелите в бизнеса и администрацията, но и за трудещите се с много ниски доходи и българите от средната класа, които създават голяма част от благата в държавата. Иначе богатите ще стават все по-богати, а бедните по-бедни, което едва ли ще промени класацията ни в тъжната за нас европейска статистика по доходите.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми