Бойко БорисовПървият ден от болничните остава платен от работодателя, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че предложението този болничен да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса, няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание. „Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, заяви премиерът.

„Да наказваме ли истински болния да си плати първия ден заради тарикатите? Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем”, коментира той. Борисов бе категоричен, че няма да толерира тарикатите и изрази желание да види нетърпимостта в хората по отношение на злоупотребите с болничните.

Така засега всички излязоха сухи от „кашата“, която през последните дни забъркаха правителството, профсъюзите и бизнеса около казуса да се плаща или не първият ден от болничните. Недоумение първо предизвика кабинетът, който обяви, че ще внесе в парламента решение първият „набеден” ден да не са заплаща, което всъщност икономисва една трета от парите, които той трябва да дава на болните за първите три дни. Бизнесът от своя страна подкрепи идеята като „конструктивна“. КТ „Подкрепа“ и КНСБ съответно скочиха да защитават правата на евентуалните ощетени и обявиха, че ще започнат национален протест, ако предложението бъде прието. БСП също се обяви срещу корекцията на сегашното законодателство за болничните и определи решението на управляващите като „изключително цинично“. Очаквано и ДПС се обяви срещу намерението на правителството.

Като резултат от гневната реакция на синдикати и опозиция кабинетът се опита да омекоти мярката, като предложи тя да не се отнася за майките и инвалидите. Но и това не помогна и социалното напрежение продължи да расте. На този фон участниците в управляващата коалиция започнаха да си подхвърлят „горещия картоф“, та да не се разбере кой е дал непопулярната и неприемлива от обществото идея. Накрая се разбра, че решението е взето на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Аргументите на правителството бяха, че се е увеличил броят на болничните, като голяма част от тях са фалшиви. Така всъщност се източва Здравната каса. Известно е, че някои „болни“ се пекат на плажовете в Гърция за седмица, а други дори ходят да работят за няколко месеца в чужбина, докато в България получават пари за болнични. Но решение ли е заради някои недобросъвестни шмекери да бъдат наказани хората, които са реално болни? Ясно е, че отговорът е категорично „не”. Що се отнася до бизнеса пък, някои компании също прилагат схеми за източване на Здравната каса. Има не малко случаи, когато работодателите, които при сегашния закон плащат първите три дни от болничните, принуждават работниците да си издействат продължителни отпуски и получават от Здравната каса средства, а през този период компаниите икономисват заплати.

Въобще „кашата“ с болничните, която бе забъркана с много различни лъжици, накрая се оказа „буря в чаша вода”, след като премиерът сложи точка на дискусията и обяви, че предложението на кабинета няма да влезе за обсъждане в парламента. Остава без отговор обаче въпросът – защо при обмислянето на предложението в правителството не са взети предвид съображенията, с които дни след това премиерът го отменя?

Отмененото предложение на правителството да не се изплаща първият болничен ден бе необмислено и дори да беше прието, нямаше да реши проблемите с масовите злоупотреби със средства на държавата и бизнеса. Така смятат експертите по социална политика, представители на синдикатите, работодателите, бивши министри на труда. Ето защо все по-остра е необходимостта от промяна на системата за контрол и санкции на всички нива, която практически да направи невъзможни измамите, подчертават специалисти в сектора от НИ „Единение”.

Наистина източването на средства от социалните системи в държавата отдавна се е превърнало в много изгоден бизнес за някои хора и частни структури. Изход от този голям държавен и обществен проблем обаче трябва да се търси не чрез наказание на съвестните данъкоплатци и действително болните граждани, а с целенасочени действия срещу нарушителите. Но едновременно е необходимо да се преодолеят и множеството недомислия в здравната ни система, липсата на координираност между институциите и слабата ефективност на структурите във властта. Едва тогава ще се създадат условия за нормален контрол и ограничаване на злоупотребите със социални средства.

Публикации в медиите посочват, че НОИ успява да отмени едва 0,1% от болничните, които са счетени за неправилно издадени. Оспорени са 20 194 съмнителни болнични листове за 344 629 дни отпуск по болест през 2017 и 2018 г., отменени обаче са само 6264 листа за 96 697 дни. А за същия период от 2,5 години са платени 5 729 256 обезщетения, т.е. НОИ е успял да отмени под 0,1% от болничните. Наказаните лекари за това време са 19, уточнява водещо столично издание.

В духа на многословната ни политическа лексика отдавна се говори за необходимостта да се криминализират действията на издаващите фалшиви болнични медицински лица, на самите болници, но и на ползвателите на тази „услуга”. Призивите за това обаче остават глас в пустиня, както в правителството, така и в парламента, където липсва единен фронт срещу злоупотребите.

Все пак сегашното решение да се отмени дискриминиращото гражданите предложение за първия болничен ден е полезно. То би могло да се възприеме дори като проява на по-голям реализъм, след първоначалното залитане в грешна посока. Следващата крачка обаче е далеч по-трудна и тя е свързана с разбиването на схемите за източване не само на Здравната каса, но и на други социални системи. Именно по този път трябва да се върви безкомпромисно и то с единните усилия на всички водещи политически сили, синдикатите, бизнеса и гражданското общество. НИ „Единение” разполага с експертния ресурс за подпомагане на действията и в този сектор като част от усилията за постигане на устойчиво развитие на Отечеството.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми