Владимир Путин и Доналд ТръмпРуският президент Владимир Путин характеризира отношенията на САЩ с Русия като все по-лоши, заради наложените през изминалите няколко години от администрацията на американския президент Доналд Тръмп десетки антируски санкции. В телевизионно интервю Путин същеременно изтъкна, че всяко действие, което нарушава сегашните рамки на международните икономически отношения, ще навреди на всички участници в икономическите дейности. Руският президент обаче изрази увереност, че „здравият разум в крайна сметка ще надделее“. Той се надява всички страни, които ще участват в срещат на върха на Г-20 в Осака, Япония, в края на този месец, да предприемат мерки по глобалните икономически въпроси, за да се създадат необходимите стабилни условия за икономическото сътрудничество.

По време на председателството си на Г-20 Япония предлага няколко приоритета, сред които икономическия растеж и намаляването на неравенството, изменението на климата и замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци, както и редица други глобални проблеми.

Очаква се на срещата на Г-20 в Осака Путин да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Руският лидер изразява надежда, че там всички страни, в това число Русия и САЩ, ще успеят да намерят конструктивни решения за сътрудничество в икономиката. „Ние много разчитаме на това, че здравият смисъл накрая ще възтържествува. Всички действия, свързани с разрушаването на градената с десетилетия архитектура на международните икономически отношения, според нашето дълбоко убеждение, нанасят вреда на всички участници в икономическата сфера“, посочи Путин.

Предишна среща на Путин и Тръмп се планираше по време на Г-20 през декември м.г. в Аржентина, но американският президент я отмени денонощие преди съгласуваната дата. Тогава руската страна заяви, че е готова за диалог със САЩ, но при условие, че конкретната инициатива за това дойде от Вашингтон. На 14 май в Сочи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео по време на срещата си с Путин говори за потенциалната готовност за провеждането на среща на двамата лидери, но официално запитване от Вашингтон за такава среща така и не е получено в Москва.

В съвременния свят на противоречия и битки за надмощие на интереси очевидно е крайно необходимо държавите да се стремят да създават условия за нормално икономическо сътрудничество и стабилност, а не да предприемат в своя изгода едни или други мерки срещу партньорите си в международните отношения. Подобно единомислие и ЕДИНЕНИЕ засега обаче е само добро пожелание. Но поне усилията са налице. Те могат да доведат до намаляване на напрежението в политическите и икономическите отношения между най-влиятелните в света държави, а това е от полза за мира, стабилността и успешното икономическо развитие на всички страни.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми