Путин и ЗеленскиПрезидентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна, съобщиха световните агенции. На срещата на лидерите от Нормандската четворка в Париж беше договорено, че трябва да влезе в сила пълно спиране на огъня в Източна Украйна. С посредничеството на Франция и Германия, президентите на Русия и Украйна за първи път се срещнаха лично и преговаряха за кризата в Донбас.

„Двете страни се съгласяват на пълно спиране на огъня без изключения, преди края на 2019 г.“ се отбелязва във финалното комюнике за срещата в Париж. Договорени са три зони, в които украинските войски и проруските сепаратисти да отстъпят от фронта. Изтеглянето на войниците и бойната техника „трябва да е завършено преди края на март 2020 г.“. Двамата президенти се договориха също и за размяна на пленници, каквато бе извършена през септември и това създаде предпоставка за подновяване на преговорите между двете страни, които се водят от 2014 г., когато Русия присъедини Крим.

Макрон, който бе домакин на срещата, обяви, че следващата сбирка на Нормандската четворка ще бъде след 4 месеца.

Постигнатите в Париж договорености всъщност са малка, но важна първа стъпка в правилната посока към нормализиране на отношенията между Русия и Украйна, които са проблем и за Европейския съюз. Все още обаче двете страни остават много далече в позициите си за решаване на кризата в Донбас. Не е ясно кога и как трябва да се предаде контролът на границата между Донбас и Русия обратно на Украйна. Зеленски отхвърля и идеята на Путин за особен статут на Донецка и Луганска област и уточни, че Украйна не може да се превръща във федерална държава.

Меркел обобщи резултатът от срещата с думите: „Имаме много, много работа за вършене, но се отбелязва движение. Набираме инерция.“ Канцлерът на Германия подчерта обаче, че двете страни са показали добра воля в търсенето на решения на сериозните проблеми между тях. Подобно бе и мнението на френския президент Макрон, който посочи, че е постигнат рестарт на преговорите, които бяха замразени през последните няколко години.

Наистина има много работа за вършене в по-нататъшните преговори между Русия и Украйна, чиито отношения от 2014 г. досега са показателни докъде водят конфликтите и разединението в международните отношения. Петгодишният кървав сблъсък в Източна Украйна отне живота на 13 000 души и разби съдбите на още десетки хиляди граждани на Украйна. Затова дори малкият напредък с договореностите от Париж бе приветстван с пълно основание от международната общност.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми