На пресконференция след срещата си с австрийския канцлер руският президент коментира бъдещето на газопровода „Северен Поток – 2“.

Путин посъветва европейските лидери да не тръгват по пътя на Южен Поток и припомни, че той не беше реализиран заради България.

„България се отказа от „Южен поток“ под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през „Турски поток“. Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси”, каза Путин, цитира НТ.

На 01 декември 2014г. по време на своето посещение в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта „Южен поток“ и вместо него ще построи „Турски поток“, който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

В началото на май 2017г. Русия започна изграждането на „Турски поток“. В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15.75 милиарда кубически метра газ. Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитетът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа. За момента руската страна все още не е решила на къде ще поеме втората тръба. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият, който е по-вероятен е през България за Сърбия и Унгария.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми