Турски потокРуският президент Владимир Путин е на официално посещение в Турция. Това беше съобщено от помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков. Путин е в Истанбул за участие в церемонията по завършване на строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“. В тържествената церемония ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Газопроводът „Турски поток“ се състои от две тръби, всяка от които с капацитет 15.75 млрд. куб. метра газ годишно. По едната от тръбите се предвижда да тече синьо гориво, което ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата е предназначена за износ към европейските страни. И двете тръби би трябвало да влязат в експлоатация до края на 2019 година.

„Доволни сме от изграждането на „Турски поток” в този вариант. Разглеждат се възможности за продължаване на газопровода през европейската територия, включително по маршрута България, Сърбия и Унгария с достъп до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия”. Това каза преди два дни руският външен министър Сергей Лавров.

Това ще бъде второ посещение на руския президент в Истанбул за последните месеци. Предишната среща между Путин и Ердоган беше на 27 октомври, в рамките на четиристранната среща на върха за Сирия, заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми