Николина АнгелковаМинистърът на туризма ще казва кой курорт е национален, а общинските съвети ще решават в коя част на курорта ще може да се вдига шум и в коя не. Това предвижда проект за промени в Закона за туризма на правителството, който беше приет на първо четене в парламента. Дебатите по него предизвикаха сблъсък между лидера на НФСБ Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Със закона се въвежда “продуктово зониране“, което по дефиниция e разделение на територията на националните курорти на обособени функционални зони. Според проекта те се характеризират със специфична концентрация на ресурси и дейности, „удовлетворяващи определен набор от потребности и преживявания на туристите”. Зоните ще се определят от общинските съвети.

От закона не става ясно какви ще бъдат изискванията за обявяването на един курорт за национален, като критериите за това ще бъдат обявени в наредба, която тепърва ще се пише. Не става ясно и какви ще бъдат предимствата на “националните курорти”. За статута ще се кандидатства от общините, а решението ще е на правителството по предложение на министъра на туризма.

Правото на Министерството на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той обяви, че групата на Обединени патриоти няма да подкрепи проектозакона. Симеонов не е съгласен и с това, че Министерството на туризма обявява списък на категорията и информация, подлежащи на класификация. „Това явно е въвеждане на пълно информационно затъмнение, което ще поражда корупция и такъв текст в 21-ви век е недопустим”, коментира Симеонов.

Депутатът от БСП Христо Проданов предупреди, че на местните избори в общинските съвети по морето влязоха съветници от икономически групи. “Не бива на тях да им се дава право да решават”, каза Проданов. Според него тези “групи” ще решават чий ресторант или заведение ще попадне в зоните, в които може да се вдига шум нощем. По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни, смята Проданов. Народният представител Дора Янкова пък припомни, че към собствеността и строителството имат отговорности и други министерства.

Според проекта Общинският съвет трябва да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината и програмата за развитието на сектора на местно ниво. В документа се предвижда засилване на ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма и сдруженията в сектора.
По правило обсъждането на редица проектозакони в парламента предизвиква спорове между представителите на опозицията и властта. Но в случая с предложения от кабинета регламент за туризма критики има и от страна на коалиционния партньор на управляващата партия. Това е показателно за недостатъците на приетия на първо четене в парламента Закон за туризма, който е важен отрасъл за българската икономика и развитието на България като туристическа страна.

Очевидно при изработването на закона ведомството на г-жа Ангелкова е приложило в максимална степен административния подход, като не е потърсена консултация от експерти, с каквито разполага и НИ „Единение“. Въпросът кой курорт е от национално значение, а кой не от такава класа, е много сложен. Ето защо важният регламент не може да се оставя само в ръцете на администраторите в Министерството на туризма, някои от които явно не са чужди и на лобистки интереси.

Прави впечатление, че в периода след последните местни избори битката за овладяване на територии в сектора явно бележи тенденция към засилване. Част от този поцес са фактите, които сочат, че в много от общинските съвети по Черноморието бяха избрани хора, свързани с олигархични кръгове и мощни компании. А предвидената в закона клауза за „списък на категория информации, подлежаща на класификация“, не само противоречи на характерните в Европа практики в областта на туризма, но и създава сериозни предпоставки за корупция.

Текстът на проектозакона за туризма, който вероятно ще бъде приет, е и връх на натруфеното чиновническо словотворчество и терминотворчество от рода на „продуктивно зониране“, „функционални зони“ и т.н. Подобен „иновативен“ речник е напълно излишен. Далеч по-важно е България да има ясен, прозрачен и отговарящ на интересите на държавата и всички в бранша регламент, който ще бъде предпоставка за развитието на перспективния сектор.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми