президентът Румен Радев и премиерът Бойко БорисовПрезидентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов загърбиха честите спорове между тях по различни проблеми и демонстрираха безпрецедентно съгласие в трудната битка срещу коронавируса, който се очертава като сериозно здравословно, социално и икономическо предизвикателство за нацията. Двамата държавници се срещнаха на „Дондуков“ 2, обсъдиха най-важните задачи в усилията да се ограничи разпространението на Ковид-19, след което огласиха своите виждания по най-актуалната тема на деня съвместно с шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски.

Борбата днес е за всеки българин, заяви Радев и призова към единство и солидарност. „Вярвам, че заедно ще се справим… 30 години българите се спасяват поединично, но е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и солидарност. Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Строгите мерки ще бъдат от полза, само ако всеки един осъзнае техния смисъл“, подчерта президентът и отправи призив да не се поддаваме на паниката и проявяваме уважение към усилията на институциите.

Румен Радев призова държавата да помогне на най-слабите и специално на възрастните хора. Той изрази убеждение, че преодолеем ли единни сегашната сложна ситуация, ще успеем да се справим и с другите ни проблеми, очакващи решения. Той посочи, че от кризата можем да излезем по-силни като народ, в който поколенията могат да си подават ръка и бъдат солидарни и отговорни към човешкия живот.

„Абсолютно съм съгласен с изводите и заключенията на президента за единството“, присъедини се и премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че всички лекари, лаборанти и медицински сестри на първа линия в битката със заразата ще получават по 1000 лв. допълнително на месец към заплатите. „Трябва да мислим за заплатите на армията, лекарите, полицаите и всички други, които се борят срещу коронавируса“, коментира премиерът.

Постигнатото безпрецедентно съгласие между президент и премиер по най-важния в момента проблем за гражданите на България е много важно за успеха на усилията на страната да се справи с пораженията от коронавируса и ги сведе до възможния минимум. Ако демонстрираният в случая рефлекс за съвместна активност и координиране на институциите в борбата с настъпващата опасност се превърне в трайна политическа тенденция, то през следващия период безспорно ще се увеличат значително и възможностите държавата успешно да решава и други актуални проблеми, включително свързани и с цялостния напредък в общественото ни развитие.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми