Радев и БорисовБизнес дипломация на Радев и Борисов на най-високо равнище бе демонстрирана по направление на САЩ и Република Корея, които са стратегически партньори на България. В края на септември по едно и също време президентът бе в Ню Йорк, а премиерът в Сеул. По време на 74-та сесия на Общото събрание на ООН Радев се срещна с американския президент Доналд Тръмп, с когото обсъди възможностите за премахването на визите за посещения на български граждани в САЩ.

В Ню Йорк се състоя и работна среща на българския президент с Бизнес съвета за международно разбирателство. В нея участваха представители на американски компании с водещи позиции в световния бизнес в сферите на комуникациите, информационните технологии, застраховането, финансите, енергетиката, отбранителната промишленост. Целта е ясна – постигането на по-добри резултати в инвестиционното сътрудничество между България и САЩ и стимулирането на интереса на компании от сектори с висока добавена стойност да инвестират у нас. Представителите на бизнеса изразиха готовност да посетят България, за да проучат условията, които страната ни предоставя. Президентът информира участниците в срещата за квалифицираните български специалисти и конкурентната данъчна рамка като част от предимствата на България.

Стратегическото партньорство между България и САЩ се задълбочава и особено отчетливо това се отразява в сферата на сигурността и отбраната. „Ние имаме амбицията това сътрудничество да стане пълноценно във всички останали дейности, особено в инвестициите и трансферът на високи технологии“, заяви Румен Радев. Той посочи, че за целта трябва да се води диалог на високо политическо ниво, а бизнесът да усеща подкрепа. Румен Радев отново апелира за проектна готовност от страна на българската държава и бизнеса. „Това означава не просто да разясняваме колко са добри условията за бизнес в България, но да представяме готови проекти с ясни параметри, с точно определени предложения, за да можем да се договаряме на място“, заяви Румен Радев. България трябва да бъде много по-активна в популяризирането на място в САЩ на възможностите за правене на бизнес у нас.

Логично и естествено е, че след като САЩ и България гледат в една посока, както се изрази президентът Радев, това да се изрази не само в развитието на сътрудничеството във военната област и сигурността, а и в сътрудничество в инвестициите и високите технологии, както и в решаването на проблема с визите. Защото България е една от петте страни в ЕС, които са на визов режим със САЩ, въпреки тесните връзки между двете държави. Процентът на отказаните визи за български граждани не е толкова голям, че да е пречка за премахването на визовия режим, смятат български експерти.

Посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк съвпадна с визитата на премиера Бойко Борисов в Република Корея. На другия край на света, в Далечния изток, Борисов получи политическа подкрепа от ръководителите на Република Корея за идеята южнокорейски инвеститори да произвеждат у нас електромобили и батерии за тях. Това стана ясно от разговорите между Борисов и южнокорейския му колега Ли Нак-йон. „Преговорите по тези инвестиции вече са започнали, предстои да се стигне и до конкретни резултати. Водим преговори и за военно-промишлените ни комплекси, но те са доста по-далеч от реализацията към днешна дата”, заяви премиерът Бойко Борисов. Обсъдено е било сътрудничеството в енергетиката, образованието и туризма.

Най-важният резултат от разговорите на премиера Борисов с южнокорейските ръководители бе изразената от тях готовност за правителствена подкрепа на евентуалните инвестиции на южнокорейските компания в България. Остава българската администрация да извърви правилно своя път за реализирането на проекта за производство у нас на южнокорейски електромобили и батерии за тях, за да не затъне този перспективен проект в дебрите на бюрокрацията и други пречки. Защото за частните южнокорейски компании е важна политическата подкрепа на правителството в Сеул, но само тя не е достатъчна, ако не са налице изгодни условия за инвестирането и производството им у нас. Това е особено необходимо, за да се създаде среда за взаимноизгодно партньорство в бизнеса на държави, които при това поддържат стабилни съюзнически отношения.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми