язовир „Студена“Перничани посрещнаха новата 2020 година с бедствено положение от засилващото се безводие. Последните тревожни съобщения гласят, че към 27 декември наличният полезен обем в язовир „Студена“ е бил едва 1.525 млн. куб. м. при месечно потребление на Перник и околностите му от 804 000 кубика. Това означава, че градът и прилежащите територии с потребители, където живеят общо над 120 000 души, ще има вода за по-малко от два месеца, ако нивото на водните запаси не се увеличи. В миньорския град трескаво тече аварийно закърпване на ВиК мрежата, ремонтират се пречиствателни станции, ще се строи допълнителен водопровод.

Очевидно осъзнавайки мащабите на проблема и нарастващото недоволство сред населението правителството осигури финансова помощ в размер на 35 млн. лв. Местната власт оценява отпуснатите средства като сериозни и крайно необходими за дълго отлаганата рехабилитация в сектора. А причините за кризата са добре известни, констатирани и повтаряни многократно в годините назад. Но в средата на ноември миналата година затрудненията с водоподаването вече бяха тревожен факт. За кой ли път бе установено, че те се дължат на пробитата на много места стара водопреносна мрежа, пренасочването на вода към Радомир, неправомерното източване за индустриални нужди и т.н. Зад всичко това обаче не от вчера прозира и безхаберие, некомпетентност и липса на контрол от страна на отговорните власти.

В първите дни на новата година към известните на всички новини от Перник се добавиха и крайно тревожните сигнали, че още 5-6 градове и селища в страната са застрашени в близко и по-далечно бъдеще от липса на достатъчно вода. Сред тях са Ботевград, Ловеч, Шумен, Пловдив и др. А в Перник на 2 януари водоподаването бе допълнително съкратено с един час. Така че жителите на града и областта през следващия период ще имат вода само за седем-осем часа, а на някои места дори по-малко. По високите етажи на сградите достъпът на водната струя пък е затруднен или дори невъзможен.

Няма опасност от воден апокалипсис, твърдят министри и други представители на властта. От справка на министерството на регионалното развитие, издадена за успокоение на обществеността, се вижда, че в язовир „Тича“, който снабдява Шумен и Търговище, има вода за 30 месеца, в язовир „Камчия“ – за 10, а в язовир „Асеновец“, който захранва Сливен – за 4 месеца. Най-критична е ситуацията в язовир „Бебреш“ – в него водата за Ботевград е само за 3 месеца. Добавя се, че 85 процента от водата на 51 язовира се използва за производство на ток във ВЕЦ-овете. По повод на този факт не може да се каже, че производството на електричество не е важно, на първостепенно винаги трябва да е водоснабдяването на населението.

Освен това няма отговор и въпросът, защо след като цената на водата непрекъснато се увеличава, не се правят достатъчно инвестиции за системна и последователна подмяна на водопроводите, така че 60 процента от водата от поставените преди 50-60 години тръби да не изтича в земята, вместо да достига до хората. Къде са отишли всичките тези пари, питат с основание потребителите?

Нека припомним. Четири министерства и десетки общини в страната отговарят за стопанисването и разпределението на водните ресурси у нас. Моделът на споделената отговорност обаче се е превърнал в неработещ и пример за колективната безотговорност. Поради това и сегашният премиер предложи да се създаде нов холдинг, който да обедини действията на всички отговорни за водата структури, така че да се знае кой източва водните ресурси и създава водни кризи или причинява преливане на язовирите, предизвикващо наводнения, жертви и материални щети, което често се случваше през последните години.

Тези проблеми не са от вчера, но вместо да се решават с ефикасни планирани действия и общи усилия, те обикновено се използват за политически игри между властта и опозицията. Не трябва да се допуска това да се случва сега и занапред. Защото драматичната ситуация с недостига на вода е резултат на продължаващото три десетилетия безхаберие, хаос, корупция, некомпетентно управление и неглижиране в подхода към не особено изобилните ни водни ресурси и тяхното използване.

Същевременно е пределно ясно, че решаването на проблемите с водата, които очевидно ще се изострят занапред, не трябва да се оставя единствено в ръцете на администратори. Защото само с временни неотложни действия и мерки, популизъм и наливане на пари, явно не може да се намери траен изход от тревожната ситуация. Крайно време е властите да потърсят компетентна експертна помощ. В това отношение много полезна може да бъде Национална инициатива „Единение“, чиито квалифицирани експерти да помогнат на държавните институции в намирането на правилния изход от водната криза, която с времето заплашва да се превърне, ако не в апокалипсис, то със сигурност в голям национален проблем.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми