париПреговорите по параметрите на Националния рамков договор за 2019г. започват от днес. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. Те се надяват в рамките на дискусиите от Касата да се съобразят с някои основни параметри, за които настояват лекарите. По предварителна информация вече е постигната договорка за основното искане на специалистите – а именно – да няма преразпределение на разходите по пера.

В края на октомври от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излязоха с отворено писмо, в което призовават да не се елиминира съсловната организация от реални преговори, както се случи през 2016-та година, защото в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Касата отново се залага формална роля на Лекарския съюз. От Сдружението добавят още, че тази „порочната практика“да се правят промени в Закони през Преходни и заключителни разпоредби трябва да спре.

Лекарите алармират, че през последните 3 години средствата за първична извънболнична медицинска помощ намаляват. Затова те поискаха да се увеличат средствата за първична извънболнична помощ. Лекарите настояват още да се променят изискванията за извършване на профилактичните прегледи, както и да се повиши ефективността при контрола при неявяване на пациентите на тези прегледи.

От Сдружението настояват още резервът на НЗОК да се използва само при преразход, където е необходимо. В заседанията на експертно ниво между договорните партньори – БЛС и Националната здравноосигурителна каса, ще участват бордовете по специалности. На първите заседания ще бъде обсъждана болничната помощ.

Приоритетно ще бъдат дискутирани цените и обемите на медицинските дейности за 2019г., методиките за остойностяване и закупуване, контролът, санкциите и арбитражът.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми