гориваПървите държавни бензиностанции ще заработят най-късно до пролетта на следващата 2021 година, изненадващо съобщи финансовият министър Владислав Горанов в понеделник. Преди това на извънредно заседание на правителство бяха одобрени поправки в Закона за държавния резерв, регламентиращи създаването на Държавна петролна компания.

Общо обектите ще бъдат около сто на приблизителна стойност 200 милиона лева, за чието изграждане бюджетът нямало да даде пари, а бъдещата Държавна петролна компания щяла да отделя собствени средства, а при нужда ще търси инвеститори, гласят плановете на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Обяснено бе също, че държавните бензиностанции ще продават на „разумни и минимални цени“. Горанов каза, че при редица бензиностанции цената на дизела е с около 30 стотинки по-висока от останалите и с 55 ст. над стойността от данъчните складове, с която се изчерпвало участието на държавата във формирането на цената. При бензина положението било подобно, макар и с по-малка разлика.

На пресконференция правителството смени първоначалния акцент в намерението си да изгражда държавни бензиностанции, за да свали цената на горивата, и обяви за свой приоритет допускането на търговците до петролните складове на Държавния резерв, които в момента са недостъпни за други контрагенти. Горанов коментира, че действията се предприемат заради това, че според статистиката 91 на сто от данъчните складове в режим на отложено плащане на акциза са собственост само на 6 оператора, а един от тях държи 63 процента от вместимостта на всички складове.

За държавни данъчни складове отдавна настоява и дясната опозиция, както и Комисията за защита на конкуренцията в последния си доклад от миналата година. В същия доклад не се говори за открит картел и проблем в търговията с горива.

Става известно, че бъдещата държавна компания ще следи и как частниците спазват своите задължения за петролни запаси. Тя ще може да оперира със сегашните петролни бази на Държавния резерв като данъчни складове, което означава те да се лицензират и оборудват. При нужда дружеството щяло да ги доизгражда или да прави нови складове.

Горанов също така отбеляза, че макар „независимата от правителството“ Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да не намира проблеми на пазара на горивата, правителството решило да го направи още по-добър, за да отговори на критиките на обществото и на протестите на гражданите заради високите цени на горивата.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши в сряда внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Акцията бе предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения, свързани с недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство – внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Идеята на правителството за създаване на държавна петролна компания, която да управлява резерва на горивата и да търгува с тях, е изненадваща за мнозина експерти и поражда много въпросителни. Първо е странно, че управляващата партия ГЕРБ, която се афишира като дясна, се заема да ангажира правителството в дейност, която не е типична за държави с пазарна икономика. Аргументите за по-ниски цени на горивата не са достатъчно убедителни. Освен това преднамерено или не, КЗК не е установила картел в този бизнес в ущърб на потребителите.

Бъдещата държавна компания ще следи и как частниците спазват своите задължения за петролни запаси и ще може да оперира сегашните петролни бази на Държавния резерв като данъчни складове, което означава те да се лицензират и оборудват. Защо е необходимо това, когато има специален държавен орган с подобна функция и не е ли то установяване на държавен монопол върху търговията с горива? Освен това многозначително е и обяснението, че бъдещата Държавна петролна компания щяла да дава „собствени средства“ за изграждането на мрежата от стотина бензиностанции в страната, а „при нужда да търси инвеститори“. Такива били плановете на управляващите от ГЕРБ и коалиционните им партньори Обединени патриоти. А откъде държавна компания ще дава собствени средства, ако не от държавните ресурси?

Редица експерти свързват проекта на властта за държавна петролна компания и с изборите през следващата година. Преобладаващото мнение е, че работата на държавата е да контролира дали частният бизнес в някои области на икономиката играе по правилата и законите на пазара и налага санкции, ако има нарушения, а не правителството директно да навлиза в бизнеса със свои структури, в които по неизяснени в проекта правила да се привличат и инвеститори.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми