кокаинСлед началото на постепенното отпадане на рестриктивните мерки заради заразата с коронавируса, вниманието на обществото се насочва към решаване на породените от епидемията проблеми. Две новини ни напомниха обаче, че освен с възникващите нови предизвикателства, все още се сблъскваме и с много стари престъпни практики и пороци.

МВР разкри в Студентския град „депо“ за разпределение на наркотици, по предположения предназначени не само за печално известното и като средище на разврат и наркотрафик място, а и за разпределение в други посоки, включително и извън страната. На празничния 24 май там бе задържан 31-годишен мъж с близо 40 кг кокаин в колата. По-късно при претърсване в жилището му бяха открити още над 250 килограма кокаин в повече от 300 пакета. Полицейските органи изчислиха, че високорисковата дрога на уличния пазар би могла да достигне цена от 10 милиона лева.

Няколко дни преди това поредно разкриване на трафик с наркотици в „Студентския град“ доклад на Световната здравна организация посочи, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. В доклада са събрани данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави. Пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9 на сто, а делът им достига до 26 процента при 15-годишните момчета и 38 процента при 15-годишните момичета. По употреба на алкохол през последните 30 дни българските момчета на 11 и 13 г. са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Юношите ни на 11 и 13 г. са на първо място, а 15-годишните са на второ място по напиване през последните 30 дни. Напивали са се 9 на сто от 11-годишните, 13 на сто от 13-годишните и 28 на сто от 15-годишните. Увеличение на напиванията спрямо 2014 г. има при 11-годишните и при момичетата.

Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните, като България е на първо място – с 19 на сто при момчетата и 16 на сто при момичетата. Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис са употребявали 11 на сто от юношите. На второ място сме при 15-годишните юноши, които са правили секс – 37 на сто от момчетата и 25 на сто от момичетата.

Тази статистика, която излезе в навечерието на 24 май – празника на българското образование, наука и култура, е слабо казано доста тревожна. На къде върви сега с такова поколение България? Нашата България, която преди години бе пример за стойностно и стремящо се към знания и всестранно развитие поколение, което даваше повод на световно известни учени да определят Отечеството като „държава на духа“. Не се ли превръщаме постепенно в страна на опасно много зависими от алкохола и другите пороци?

Заслужава сериозно да се замислим и за констатацията на СЗО, че българските момчета и девойки са на последно място по подкрепа, която чувстват и получават от семейството си, защото СЗО посочва, че процентът е между 32 и 46 в зависимост от пола и възрастта. Наблюдава се и значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 55 и 63 на сто.

Новината за наркотрафика в Студентския град, също повдига много въпроси, които отдавна чакат отговор и действия от властите и обществото, при това не само в столицата. Този квартал отдавна е известен не толкова като обител на заети с образование и наука студенти, а като място на разврат, пиене до несвяст, употреба на наркотици, скандали и побоища, не рядко с трагични последици. Какъв Студентски град е този квартал, в който до миналата година имаше само една библиотека, а кафенетата, баровете и ресторантите са десетки? Похвално все пак е, че през октомври м.г. там бе открита още една и то денонощна библиотека, но това не променя цялостния облик на района за „забавления”.

Безсмислено е изглежда вече да се говори и пише, че главната отговорност за този потънал в пороци квартал носят градските власти и полицията. Но може би е крайно време и парламентът и правителството да обърнат внимание на абсурдите в този така наречен Студентски град, който няма аналог в света. Иначе пороците и насилието там със сигурност ще се разрастват.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми