Европейска комисияБългария ще получи общо 812 милиона евро от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите на Европейската комисия за отделните страни-членки. Най-нови данни сочат, че водещата континентална институция е готова да увеличи до 37 милиарда европейските средства, които ще се разпределят за тази цел. Част от сумата ще бъде отпусната като ликвидност, а друга част – от бюджета на ЕС.

Така България ще разполага съответно с 122 милиона и 690 милиона евро. Освен това, страната ни все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни фондове след обявяването на европейската инициатива за отговор на коронавируса. Страните членки, на които са останали такива пари, ще могат да ги използват за борба със заразата, вместо, както досега, да ги връщат в хазната на Съюза. Така България ще разполага с общо 1,358 милиарда евро за тази цел. Но с преструктурирането на европейските фондове с оглед на форсмажорната ситуация с вируса Ковид-19, други програми ще останат без финансиране, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Според думите му сега правителството ще обсъжда от кои програми ще се вземат нужните средства. Вицепремиерът посочи още, че се пренасочва ресурс от европрограмите и от бюджета, за да се организират доставки и производство на защитно оборудване, медицинска техника и други необходими изделия. Той отбеляза и че се готвят множество мерки за защита на целия бизнес, но най-вече за изложените на най-голям риск сектори като туризма и услугите.

Корупцията, измамите, схемите за злоупотреби с кохезионните фондове, както и нецелесъобразното използване на сегашните структурни фондове, са постоянен проблем при усвояването на европейските пари. Затова усвояването на голямата сума от 1,358 млрд. евро за борба с коронавируса трябва да става при строг държавен и обществен контрол и се изключи напълно срещаното досега фаворизиране на определени фирми, свързани с управляващите. Едва тогава средствата ще отиват при действително най-много нуждаещите се фирми от малкия и средния бизнес, както и в сектора на услугите. А на нарушителите на закона трябва да се налагат чрез съда и по-бързата процедура най-строги наказания, съответстващи на форсмажорната ситуация в момента.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми