Путин и ЗеленскиРуският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски проведоха първия си телефонен разговор, по време на който размениха мнения по редица въпроси, включително за ситуацията в Донбас и за освобождаването на задържани от другата страна лица. Путин е заявил, че желае да продължи контактите с Украйна през „Нормандския формат“. На 8 юли Зеленски публикува в социалните мрежи послание, в което предложи на Путин да се срещнат в Минск и изрази надежда лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия също да се включат в такава среща.

В отговор, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл ще обмисли предложението, но за момента не може да даде отговор, тъй като Вашингтон и Лондон не са участници в „Нормандския формат“, включващ Украйна, Русия, Франция и Германия. Трябва да преценим перспективите на евентуална нова рамка за преговори, обясни Песков. Впоследствие Путин заяви пред медиите, че Русия не се отказва от разговори, включително и в разширен формат.

Уточняваме: „Нормандският формат“ бе създаден през юни 2014г. Тогава Франция покани Русия, Германия и Украйна да проведат консултации в Нормандия по случай 70-годишнината от десанта там. След това, четирите страни проведоха многократни консултации по различни въпроси, включително за ситуацията в Донбас.

Телефонният разговор между лидерите на Русия и Украйна са положителен знак, че двете страни желаят да търсят решение на спорните въпроси между тях, така че да се тръгне към нормализиране на двустранните отношения, обтегнати през последните пет години след присъединяването на Крим към Русия и предхождащата това събитие антируска кампания на властите в Киев. Погледнато през призмата на НИ Единение, този сигнал е обнадеждаващ за намаляване на напрежението между двете страни. Безспорно благоприятна е и готовността на руския президент за разговори по сложните пробелми в по-широк формат, което ще придаде по-голяма представителност на евентуални решения.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми