плажЗа над 50% от българите лятната почивка тази година се оказва химера, показва проучване на Изследователския център „Тренд“. Основната причина за това е липсата на финансови възможности. Това сочеха и резултатите от подобна анкета през 2018г. От демографските разбивки личи, че хората с финансови затруднения, са предимно от най-възрастните групи.

Данните от проучването на „Тренд“ сочат още, че повечето българи предпочитат да прекарат ваканцията си на родното Черноморие. Над половината от планиращите почивка това лято ще я реализират по българските плажове. Фаворит е Южното Черноморие, което е предпочитано пред Северното.

Лятната почивка е дежурна тема през отпускарския период. Картината през последните години е все една и съща. Тревожното обаче е, че се увеличават българите, които не могат да си осигурят средства за лятна почивка. Причината е в поскъпването на ежедневните и месечни разходи в семейните бюджети.

Затрудненията при достъпа до плажовете на Черноморието поради застрояване и бизнес интереси също ограничават възможностите на хората с по-ниски доходи да ходят на море, защото не могат да заплащат наложените от концесионери- печалбари неразумно високи цени за обикновените хора „екстри“.

От друга страна, липсата на подготвени туристически кадри и квалифициран персонал по хотелите, не винаги доброто качеството на храната и обслужването, както и високите цени, пренасочват по-състоятелните българи към плажовете в Гърция и Турция. Този сезон на българското Черноморие се очакват от 5 до 8 процента по-малко летуващи в сравнение с предишната 2018г., каза министърът на туризма Николина Ангелова, без да посочи причините. А те се отнасят както до държавната политика в туризма и нейната непоследователност, така и до частния бизнес в сектора. Разприте между представителите на властта и туристическите компании са често явление в тази индустрия, за правилното развитие на която държавата и предприемачите в сектора би трябвало да си подадат ръка и заедно да работят за привлекателността и финансовата достъпност на българските курорти. Едва тогава те ще привличат все повече българи, както и чужденци, а ще се превърнат и в доходоносно перо за държавния бюджет и частен сектор. НИ Единение предлага експертни решения за туризма, с които можете да се запознаете и коментирате в този сайт.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми