полицаиДвама висши полицаи бяха арестувани в София преди дни по обвинение, че са отмъкнали от възрастна жена тото фиш с печалба 12 000 лева. През януари бабичката, чието име не се посочва, но определена като социално слаба, подала жалба за кражба. Това съобщи прокуратурата като посочи, че обвинените за престъплението са заместник-началникът на Трето РПУ в София и шеф на сектор в СДВР. Двамата полицаи били закопчани при съвместна операция на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Извършилите престъплението са привлечени към наказателна отговорност за вещно укривателство на пари, които са се опитали да изтеглят, но не са достигнали до тях. От прокуратурата проверяват дали задържаните стоят и зад други длъжностни престъпления.

„След като жената слиза от трамвай, установява, че липсва портфейла й с пари, документи и тото фиш. В хода на разследването е установено, че жената e участвала в игрите на спортния тотализатор. След проведен тираж тя проверила пуснат от нея фиш и открила, че печели сумата от близо 12 000 лв. Отишла в тото пункт, за да получи печалбата, но и е било обяснено, че сумата е по-голяма от 10 000 лв. и затова трябва да бъде изплатена от централата на БСТ“, разясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. „Сигналът за кражбата бил докладван лично на шефа на 3 РУ, който отправил случая към свой колега – началник сектор в СДВР. Преписката по кражбата била изпратена не по установения ред, а директно с писмо от началника на 3 РУ“. От събраните свидетелски показания категорично е установено, че зам-началникът на 3 РУ е депозирал фиша и е посочил собствената си банкова сметка за превеждане на печалбата.

Двамата висши полицаи, уличени в престъпление, за съжаление не са единствените „пазители на реда“, които вместо да защитават обществото и гражданите от нарушителите на закона, драстично прекрачват неговите граници. Да припомним, че неотдавна полицай с по-нисък чин нападна с пистолет и ограби игрален дом в Радомир. Има и още скандални случаи, но припомнянето им едва ли ще подпомогне амбициозната и необходима кампания срещу битовата престъпност, обявена неотдавна от главния прокурор Иван Гешев. И това е така, защото обществото вече губи търпение и очаква с надежда положителни резултати. Но и разчита компетентните органи да санкционират строго абсолютно всички, включително и отговорните за сигурността в държавата, за да има справедливост и спокойствие за гражданите. Пък и нека не забравяме, че и данъкоплатците финансират средства за поддържането на реда и имат право да настояват за гарантиране на установените им със закон права.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми