Президентът Румен Радев на ШипкаПрезидентът Румен Радев прие на централния площад „Възраждане“ в Габрово почетния строй на националната гвардейска част по повод тържественото отбелязване на 142-годишнината от Шипченската епопея. На тържеството бяха издигнати знамена светини, сред които и Самарското знаме. Празникът завърши с тържествена заря проверка.

„Казват, че това, което човек прави за себе си, умира заедно с него, но това, което прави за другите хора, живее вечно. Затова в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които преди 142 години на връх Шипка отстояха българската свобода“, каза пред множеството в словото си държавният глава. По думите му потомците трябва да запомнят, че свобода не се дава, а за нея се воюва, дори и с голи ръце. Президентът подчерта, че завещаната от предците ни свобода изисква от нас не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Той посочи, че историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата, да се борим за духовност и единение срещу народното падение, срещу злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и опустошаването на обществото.

Честването на 142-та годишнина от легендарната битка на Шипка за свободата на България отново ни напомня, че само националното единство е верният път за укрепването на държавността. Ето защо основните постановки на Национална инициатива „Единение“ насочват към обединяването на нацията около няколко най-важни стратегически цели. Тяхното следване открива възможности за преодоляването на състоянието на криза и най-важното – в средносрочна перспектива да се съизмерваме със средноразвитите европейски държави.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми