Пламен ГеоргиевБившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, подал оставка поради скандал в аферата апартамент гейт, става генерален консул на България в испанския град Валенсия с решение на правителството. След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната парламентарна комисия, Георгиев беше бързо възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура. Той реши да напусне поста след скандала с внушителна недекларирана тераса на апартамента му, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни. На заседанието на кабинета не е имало никакви допълнителни аргументи, разяснения и обсъждания. Докато за други решения премиерът Бойко Борисов искал вносителят на предложението да разясни необходимостта и мотивите на искането, в случая това не е направено. Освен това противно на практиката за оповестяване в резюме на приетото от Министерския съвет решение и постановление, в този случай правителствената пресслужба запази подозрително мълчание. То не може да се намери и сред проектите за решения, които се публикуват за обществено обсъждане месец преди разглеждането им от кабинета.

Изпращането на силно оспорвания Пламен Георгиев на консулска позиция във Валенсия предизвика възмущение и протест сред българската общност в Испания. Защо ни е консул, който владее испански на ниво А2, попитаха сънародниците ни в Испания. Консулската дейност и защитата на интересите на българските граждани и работата със съответните испански институции изискват не само възможност за елементарен разговор, каквото предполага А2, но владеене на съответната правна и юридическа терминология, което във всяка страна е значително по-сложно от обичайния разговорен език.

Българското дипломатическо дружество (БДД) също излезе с остра позиция срещу назначението на Георгиев. Според авторитетната организация бившият прокурор е некомпетентен и няма необходимата квалификация за консулския пост във Валенсия, а назначаването му уронва престижа на мисиите ни зад граница. Освен това БДД посочва, че за пореден път в държавата се нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%, посочва БДД. Подчертава се освен това, че назначаваното на определени лица по този начин трябва да е „изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет” в България (чл. 24, ал. 2, т. 2 от ЗДиплС). Не само от негативната реакция на сънародниците ни във Валенсия спрямо назначението, но и от публичната информация, не се забеляза г-н Георгиев да отговаря на тези условия, се казва в реакцията на БДД, което призовава правителството да отмени назначението на г-н Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия, а МВнР да се противопостави и на това и на всякакви подобни назначения.

Случаят с „парашутиста“ в дипломацията Пламен Георгиев наистина е скандален. Преди всичко с неговото назначение за генерален консул във Валенсия наистина се нарушава законът в частта му за определените квоти в дипломатическата служба. Подобни случаи има много и в миналото при други правителства, но сега дипломатическата служба е най-силно политизирана, което не е в интерес на държавата. Обикновено политически назначените хора, които може да са добри в своята основна професия, като дилетанти на новите си постове в чужбина нанасят повече вреда, отколкото полза на авторитета и интересите на страната ни. Те не могат пълноценно да контактуват със своите чуждестранни партньори, да печелят приятели на България и да помагат на развитието на икономическите и културни връзки на страната ни със съответната държава, където са изпратени. Естествено сред основните причини затова са: невладеенето на местния език и непознаването на страната домакин. Затова е редно властта да спазва определения от закона за дипломатическата служба квотен принцип и политическите назначения да се ограничават, а не тихомълком да се увеличават и уреждат „наши хора”, какъвто е примерът и с назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми