патриарх НеофитНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи Патриаршеско послание и молитва за българския народ. В същото време камбанен звън огласи храмовете в знак за съпричастност между хората и с призив за обща молитва за засегнатите от коронавируса. В дълголетната ни национална история Българската православна църква винаги е била сигурен и мъдър крепител на българския дух и държава, неотменим източник на надежда за справяне с трудностите по нашия път. Ето защо и в сегашния тежък момент духовният ни предводител прояви отческа загриженост за изцеление на всички болни и страдащи.

„Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – Светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците – Възкресението Христово!“, посочи в обръщението си Негово светейшество. Той ни призова да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призова също да се спазват препоръките на Светия синод и епархийските митрополити и неизбежно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание.

„Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йн 16:33), каза българският патриарх. Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим: „Господи Исусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“, отправи своята молитва патриарх Неофит. И пожела: „Божията благодатна помощ да бъде с всички нас! Бог да пази България!“.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми