Китай и България се договориха за стратегическо партньорствоПо време на официалната си визита в Китай от 1 до 5 юли президентът на България Румен Радев участва в икономическия форум „Летния Давос“ и се срещна с президента на Китай Си Дзинпин и премиера Ли Къцян. Радев и Си Дзинпин постигнаха консенсус за издигане на отношенията между двете страни на равнище стратегическо партньорство и приеха декларация в този дух, съобщиха от президентството.

Китайският лидер изрази надежда ЕС да запази приемствеността и стабилността на политиката си към Китай и да гради заедно с него партньорството за мир, растеж, реформа и култура. „Щастливи сме, че гледате на Китай като на приоритетен партньор и се стремите към засилване на приятелството и сътрудничеството с нас. България е една от първите страни, установили дипломатически отношения с Китай преди 70 години. През изминалите години традиционната дружба между двата народа се задълбочава непрекъснато и се надявам и занапред да работим заедно за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправят международните промени, както и да дадем нов тласък на двустранното сътрудничество“, подчерта Си Дзинпин.

Румен Радев посочи, че стратегическото партньорство между България и Китай ще заздрави основата на българско-китайските отношения. Китайската инициатива „Един пояс, един път“ е от полза за световния мир и просперитет и България ще участва активно в изграждането ѝ, подчерта Радев. Той приветства инвестициите на китайски компании и обеща България да продължи да работи за развитието на отношенията между ЕС и Китай, както и между ЦИЕ /централно и източноевропейските държави/ и Китай, добави президентът.

Двамата президенти бяха единодушни, че стратегическото разположение на България, като една от „вратите“ на инвеститорите към ЕС и общия европейски пазар, налага много по-активно да се използват възможностите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София с подкрепата на китайски компании, който да насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и да създаде нова среда за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на двете държави, също бе обсъден от двамата президенти. Си Дзинпин изрази интереса на Китай към проекта и призова за повече информация за областите, в които центърът ще фокусира своята дейност. Румен Радев и Си Дзинпин обсъдиха и възможността за откриване на клон на китайска банка в България, който да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес.

Постигнатият консенсус за стратегическо партньорство между България и Китай е не само от практическа полза за двете страни. Той е и принос към особено необходимото за света синхронизиране на икономическите интереси, единодействията и ЕДИНЕНИЕТО между държавите в съвременния свят, в който всички страни са изправени пред сериозни общи предизвикателства и проблеми, които могат да бъдат решени само с общи усилия.

В „Летния Давос“, състоял се в китайския град Далиен, участваха около 2000 ръководители в политиката и бизнеса, учени, експерти и представители на медиите от стотина страни. Китай е втората по икономическа сила след САЩ държава и настоящата ситуация и перспективата на икономическото развитие на огромната азиатска държава привличат все по-силно вниманието на другите страни в света.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми