язовирПравителството отпуска допълнителни 12 140 400 лв. по бюджета на Министерството на икономиката за новото Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Предоставените на 13 август средства са предназначени за покриването на разходите за служителите и работниците в предприятието, за административни нужди, както и за закупуване на техника и други дълготрайни материални и нематериални активи.

Отпусната сума е значително по-висока от предварителните разчети. При това още през март тази година правителството одобри Правилника за устройството и дейността на държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, но оттогава досега няма информация какво се случва. Липсва яснота и кои язовири и водоеми ще влязат под шапката на предприятието и дали то ще бъде ангажирано със „спешния“ ремонт на 400-те язовира, за които правителството отпусна 500 млн. лв. през лятото на 2018г. Тогава парите бяха налети в Държавната консолидационна компания (ДКК), чиято дейност се запази в дълбока тайна. Дружеството може би е единственото от държавните компании, което няма дори интернет страница, а ръководството му никога не се е появявало публично. Така комуникацията с тях на практика е невъзможна дори и с посредничеството на принципала им Министерството на икономиката.

От отчетите на държавните фирми за първото полугодие на годината, които се публикуват на сайта на Министерството на финансите, стана ясно, че ДКК е превела почти цялата сума от 500 млн. лв. за язовирите на дъщерното дружество „Монтажи“. На сайта на „Монтажи“ обаче няма публикувана информация кои язовири ще бъдат ремонтирани с тези пари.

В началото на годината икономическият министър Емил Караниколов обяви, че е одобрено финансиране за 18 от язовирите, които се нуждаят от спешен ремонт. Плановете бяха те да започнат през пролетта, но това така и не се случи.

Нито от Министерския съвет, нито от Министерството на икономиката съобщават кой е директор на новото държавно предприятие, назначен ли е 7-членният управителен съвет, както и останалите 156 служители в централното управление в София и в 8-те регионални офиса в София, Благоевград, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца.

Отпуснатата от държавата внушителна сума от 500 милиона лева за обезопасяване на язовирите, която е в Държавната консолидационна компания /ДКК/, както и 12 140 400 лева за устройване на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, са стъпка в положителна посока. Но мудността, с която протича процесът от получаването на крупните средства до спешната дейност за обезопасяване на нуждаещите се от неотложни ремонти язовири и водоеми предизвиква основателна загриженост. Тя се подсилва и от липсата на прозрачност около създадената нова структура, която трябва да се заеме с тази дейност.

Междувременно контролът и обезопасяването на язовирите става все по-неотложно, защото всеки момент при проливни дъждове и порои може да се получат преливания на вода и бедствени ситуации, както стана това лято на няколко места в страната. Скъса се част от язовирната стена край село Нова Върбовка във великотърновската община Стражица. Язовир „Чешме дере“ в стражишкото село Камен пък преля два пъти за седмица и наводни много къщи, детската градина и местното училище. Скъса се и дигата на язовира край провадийското село Тутраканци и водата тръгна заплашително към къщите, та се наложи хора и животни да бъдат евакуирани.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми