Паметник-чешма в чест на режисьора Людмил Кирков във ВрацаЗапочна изграждането на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор – Людмил Кирков. Пред Дома на техниката се подготвя терена за отливане на основата, на която ще бъде поставен 3-метровия фундамент на паметника. Заедно със строителните дейности ще бъде изградена нова осветителна система, съществуващата настилка ще се подмени, а пространството ще бъде облагородено с нови растителни видове. Автор на композицията е скулптурът Милен Каменов.

Паметникът ще представлява кинолента, съчетаваща чешма и барелеф. На гърба на 3-метровия постамент ще бъдат гравирани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков. Паметникът-чешма ще бъде открит в Деня на българската просвета и култура – 24 май. Идеята за изграждането дойде миналата година от Инициативен комитет, чиито председател стана актьорът, изиграл ролята на Ран във филма „Момчето си отива“ – Филип Трифонов. Първата копка за монумента бе поставена в Деня на народните будители. Община Враца отвори дарителска сметка за събиране на средства за изграждането на паметника, в която до момента са постъпили близо 7000 лв. Режисьорът Людмил Кирков е роден във Враца, но ще остане един от забележителните режисьори на 80-те години. Той е създал 16 знакови за българското кино филми, сред тях са „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“ и „Селянинът с колелото“. За врачани изграждането на паметник на Людмил Кирков ще бъде проява на почит и признателност към творческото му дело.

Всеки, желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата, може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми