сиренеМандрите продължават да бълват тонове фалшиви сирена и кашкавали. Истинското сурово мляко, добито от животновъдите, продължава да губи позиции под натиска на палмовото масло и други по-евтини заместители. Мандрите у нас увеличават производството на имитиращи продукти с вложени растителни мазнини, като в същото време намаляват изкупуването на истинско краве мляко, показват нови данни на аграрната статистика.

От началото на тази година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко в сравнение с миналата година. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. Стопани обясняват, че основният проблем са ниските изкупни цени и недостатъчната финансова подкрепа от държавата. Въпреки че на държавно ниво бяха предприети редица мерки срещу така наречените имитиращи продукти, производството им през тази година се е увеличило с близо 6% – от 7904 тона на 8338 тона. В същото време количествата краве сирене от истинско мляко са намалели с 3% – от 48 655 тона на 47 068 тона.

Тревожната статистика показва, че мерките на държавата все още са недостатъчни и доста анемични, за да се реши проблемът за изместването на традиционните полезни за здравето български млечни произведения и замяната им с ментета. Крайно време е властите да си влязат в ролята на пазител на здравето на нацията, един от факторите за влошаването на което са фалшивите непълноценни, а в някои случаи и вредни храни. Решението на проблема наистина не е лесно, защото има хора и компании, които правят много пари от ментетата. Има и лобита, които помагат на печалбарите за сметка на обществото. И то не само у нас, но и в ЕС. Но държавата е длъжна да не си „измива ръцете“ с половинчати разпоредби, а с решителни мерки и строг контрол да защитава националния интерес, здравето и кесията на гражданите.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми