Доналд ТръмпБроят на заразените в САЩ вече гони 100 000. Белият дом прогнозира между 100 и 240 хиляди смъртни случаи от коронавируса в Щатите. В страната вече има над 92 000 случая на заболяването, т.е. най-много в света, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Президентът Доналд Тръмп призова американците да се подготвят за тежки две седмици, но предрече, че скоро ще се види „светлина в края на тунела“.

Тази оптимистична прогноза се дължи до голяма степен на огромните средства и усилия, които се хвърлят в САЩ в борбата срещу вируса Ковид-19. За целта преди дни американският Конгрес одобри пакета от мерки за 2,2 трлн. долара, който американските медии определиха като „титаничен“ ход срещу разпространението на новия коронавирус и ефектите му върху обществото и икономиката на страната. Планът включва еднократни плащания на физически лица, засилване на гаранциите при безработица, допълнително здравно финансиране и кредити за бизнеса, за да бъдат отложени съкращенията на служители. Президентът Доналд Тръмп предлага същевременно част от разходите да бъдат за ремонт на пътищата, мостовете и други видове инфраструктура в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че след приетия закон за мерките срещу коронавируса за „смекчаване“ на разрушителното действие от пандемията, Конгресът ще подготви още „планове в помощ на възстановяването“. Не е ясно колко бързо федералните власти ще раздадат част от парите като повишените помощи при безработица и кредити за малки фирми. Белият дом и лидери на Конгреса обаче съобщиха, че някои физически лица ще получат директни плащания до 1200 долара в рамките на три седмици.

Да припомним, че пакетът от мерки беше приет ден, след като компании в страната започнаха да затварят врати, за да се забави разпространението на заразата. Същевременно болници, особено в Ню Йорк, поискаха повече ресурси, тъй като не успяват да поемат големия брой пациенти.

След гласуването на закона Камарата на представителите се саморазпусна до 31 март. Преди това Нанси Пелоси подчерта, че „това не може да бъде последният ни закон“ в отговор на кризата. Тя очерта като приоритети по-големи директни плащания, разширен кръг от семейства, които да имат право на подкрепа и болнични, както и повече пари за отделните щати.

Приемането на предложения от Републиканската партия закон, с който Конгресът на САЩ отпусна на правителството 2,2 трилиона долара за всестранна борба срещу пандемията на коронавируса, е една от най-големите победи на Доналд Тръмп от встъпването му в длъжност като президент, коментира „Файненшъл таймс“. А Републиканската партия най-после ще може поне отчасти да заличи спомена за общественото недоволство от опита й да бъде отменен законът за защита на пациента и достъпно здравеопазване, познат като „Обамакеър“.

С предвидените огромни средства в плана за борба с Ковид-19 сега се създава възможност и да се компенсират назрели сериозни проблеми в американското здравеопазване. Масираните финансови инжекции за малкия и средния бизнес и корпорациите, от друга страна, ще се опитат да осигурят не само защита на бизнеса и работните места на гражданите на САЩ, но и ще съдействат за цялостния подем на американската икономика, а и на нейната конкурентоспособност в глобален мащаб. Когато това се случва осем месеца преди президентските избори в САЩ, то не е изключено и шансовете на Доналд Тръмп за втори президентски мандат сериозно да нараснат.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми