терорООН предупреди, че временното прекъсване на действията на международните терористични организации вероятно скоро ще свърши и до края на годината ще има нова вълна от атаки, съобщи „Гардиън“. Изданието цитира доклад на експерти към Съвета за сигурност на ООН, в който се твърди, че ислямистките терористични организации по света продължават да са заплаха, въпреки временните им поражения след разбиването на ислямския халифат.

Авторите на проучването са загрижени какво ще предприемат около 30 000 чужденци, които са отишли да се бият за каузата на този халифат и които вероятно още са живи. „Техните следващи действия ще бъдат международен въпрос в близкото бъдеще“, се казва в доклада и изказват предположения, че някои от терористите могат да се присъединят към „Ал Кайда“ или към други терористични организации. Други могат да станат лидери или да радикализират хората около себе си.

Докладът е базиран на информация на разузнавателните агенции на държавите членки на ООН и показва наличие на колективни действия между техните служби за сигурност. Според документа, въпреки че халифатът на „Ислямска държава“ е престанал да съществува, все още има признаци, че самата „Ислямска държава“ е налице. Това означава, че в обозримо бъдеще заплахата от „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други терористични организации остава фактор.

Въпреки че от 2015 и 2016 г. насам има по-малко успешни терористични атаки, опасността за Европа остава „висока“. Един от проблемите е радикализирането в затворите, където са задържани бойци на „Ислямска държава“. Друг проблем е и неефективността на програмите за борба с радикализирането.

По преценката на европейските държави около 6 000 техни граждани са отишли да се бият за „Ислямска държава“ в предишни години. Около една трета от тях са били убити, докато друга една трета е останала в района или се е прехвърлила в някоя друга мюсюлманска държава, но около 2000 терористи вероятно са се завърнали или ще се завърнат в Европа. Анализът показва, че „Ислямска държава“ разполага сега между 50 и 300 млн. долара, останали от халифата. Тези пари се използват главно за пропаганда, за да се поддържа репутацията в „Интернет” на водещата терористична организация като се създава един вид виртуален халифат.

Същевременно в Западна Африка се наблюдава рязко покачване на насилието, извършвано от ислямски бойци. Това също е тревожен проблем, въпреки разбиването на ислямския халифат, отбелязват експертите на ООН.

Изразената от експертите на ООН тревога поради опасения от нови терористични атаки и активността на терористичните структури в интернет отново поставя на дневен ред сериозния въпрос за контрола на различните им сайтове и социалните мрежи, където пропагандата на „Ислямска държава“ се засилва. Това явление радикализира и фанатизира личности единаци, които са готови да нанасят удари като камикадзета или с експлозиви срещу гражданските общества в Европа и на други места в света. В тази ситуация е особено важна необходимостта от ЕДИНЕНИЕ на усилията на международната общност и на специалните антитерористични служби на различните страни и международни организации за общи действия срещу религиозно мотивирания тероризъм – една от най-големите заплахи за реда и сигурността в света.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми